Grad koji treba doživjeti

Opština Prijedor ima veliki turistički potencijal zahvaljujući značajnim prirodnim bogatstvima, od kojih posebno treba istaći planinu Kozaru i rijeku Sanu, te brojna izletišta i prostore uređene za boravak turista koji pružaju mogućnosti za aktivan odmor. Pješačenje, planinarenje, vožnja biciklom, lov, ribolov, plivanje, kampovanje, kao i uživanje u netaknutoj prirodi, samo je dio onoga što Prijedor nudi svojim posjetiocima, kažu u Turističkoj organizaciji Prijedor. U centralnom dijelu planine Kozare, smješten je istoimeni Nacionalni park i predstavlja idealno odredište za ljubitelje prirode. Centralni dio Nacionalnog parka i planine Kozare je područje Mrakovice, gdje je podignut i memorijalni kompleks u spomen na borce poginule u Drugom svjetskom ratu. Nacionalni park Kozara član je Federacije nacionalnih parkova Evrope i kao takav, jedan je od dragulja turističke ponude Republike Srpske. Na njegovom području nalazi se nekoliko ugostiteljskih objekata među kojima dominira moderno opremljeni hotel „Monument“. Ne treba zaboraviti da je područje Mrakovice aktivno cijele godine, ljeti zbog uživanja u prirodi i predivnom ambijentu, a zimi zbog ski-staze koju ljubitelji zimskih sportova Prijedora i Banje Luke redovno posjećuju. Pored planinskog, Prijedor na punudi ima i riječni turizam.
– Četrdeset kilometara rijeke Sane prolazi kroz opštinu Prijedor, a duž obale, nalazi se veliki broj mjesta uređenih za kupanje i uživanje u čarima koje pruža ova rijeka. Pored toga darežljivost prirode, jezera, izvori, potoci, rijeke, livade, šumski proplanci, brežuljci, dio su ponude eko-centra „Ljekarice“ koje treba doživjeti. U centru postoji deset bazena, pogodnih za ribolov i sportove na vodi, od kojih je jedan uređen za kupanje – navodi Amira Ganić, direktorka Turističke organizacije Prijedor.
Ribnjak „Saničani“ poseban je eko-sistem, podsjeća Ganićeva, s bogatom florom i faunom, kao i stogodišnjom tradicijom u proizvodnji ribe.
– Oduvijek je bio mjesto koje je privlačilo brojne ljubitelje prirode, posebno lovce. Lovište Saničani predstavlja pogodnu sredinu za uzgoj, zaštitu i odstrel divljači, a najinteresantija divljač je divlja patka čija je zastupljenost u lovištu stalna – kaže naša sagovornica.
Prijedor je grad raznovrsnog i bogatog kulturno-umjetničkog života. Od klasičnog do alternativnog, od amaterskog do profesionalnog, mnoštvo umjetničkih jezika predstavlja odraz svijesti građana. Nosioci razvoja kulture u gradu i opštini su, Muzej Kozare, Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“, Gradsko pozorište, „Gallery ’96′“, Spomen-kuća porodice Stojanović i brojna kulturno-umjetnička društva na području opštine Prijedor.
Crkve brvnare karakteristične su za područje potkozarskog regiona. U okolini Prijedora, odnosno u selima Marićka, Omarska, Busnovi, Jelićka i Rakelići, ove crkve datiraju iz 19. vijeka, a crkva u Jelićkoj proglašena je nacionalnim spomenikom.
Fascinantne prirodne ljepote, koje impresioniraju snagom pojave i bude intenzivne osjećaje sa svojim tajnovitim svijetom, imaju magičnu privlačnost i trajan su izazov ljudskoj znatiželji.
Uz golemu privlačnu snagu planinskih vrhova s atraktivnostima panorama i simbola života i zdravlja – vodu – moguće je uživati i u mozaiku kulturne baštine. To je Prijedor, mjesto koje budi emocije i potiče na razmišljanje.
Otkrivanje grada je avantura i doživljaj za svakog ko ga posjeti prvi put, jer Prijedor je grad koji treba doživjeti, kažu u Turističkoj organizaciji Prijedor.
Tekst – Fokus
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.