Grad na Sani među najsupješnijima u MEG projektu

Pored ove nagrade, Prijedoru je isplaćen i osnovni grant prošle godine u iznosu od 160.000 švajcarskih franaka.

Šefica Odsjeka za starteško planiranje, upravljanje projektima i razvojem grada Prijedora, Zinajda Hošić, koja je ujedno koordinator MEG projekta, navodi da je od ukupno18 lokalnih zajednica Prijedor bio u prve tri po ispunjenim kriterijumima.

Ona podsjeća da je u okviru MEG projekta Grad Prijedor s komunalnim preduzećem „Vodovod“ 2017. potpisao ugovor o pružanju javnih vodnih usluga.

– Od ukupno 27 kriterijuma za 20 je bila zadužena gradska uprava Prijedor, a za sedam “Vodovod”, jer se kompletan projekat bazira na saradnji gardske uprave i “Vodovoda”, poboljšanje rada ovog preduzeća, smanjenje utrošene vode i gubitaka – kaže Hošićeva.

Dodaje da MEG projekat finansira Vlada Švajcarske, a sprovodi UNDP. U jednoj godini UNDP analizira kriterijume, a naredne godine nagrađuje one uspješne.

– Tako smo 2017. dobili 160.000 franaka i sa njima je rađena primarna kanalizacija u Čirkin Polju, dijelu industrijske zone Svale i u Donjim Orlovcima. Sada sa 160.000 franaka i nagradom za 2019., što zajedno iznosi oko 520.000 KM, rekonstruišemo sekundarnu vodovodnu mrežu sa priključcima u ulicama Ive Andrića i Šeste krajiške brigade u Gomjenici i dijelu Čirkin Polja – kaže Hošićeva.

Navodi da MEG insistira na smanjenju gubitaka vode zbog čega se i mijenja stara mreža.

Ona ističe da se u rekonstrukciju vodovoda, osim 520.000 KM koje su dobijene kroz MEG, isto toliko novca ulaže iz budžeta grada.

Hošićeva navodi da prednost MEG-a nije samo novac, već i donacija razne kvalitetne opreme.

– “Vodovod” je dobio aparate za utvrđivanje kvarova, koji su koštali oko 30.000 američkih dolara, nove softvere, amortizacioni fond, praćenje utroška, prenos osnovnih sredstava u glavnu knjigu, definisane su mjerne zone. Uslov im je bio da ne zapošljavaju nove radnike – kaže ona.

Foto: Bojana Majstorović/RAS SrbijaFoto: Bojana Majstorović/RAS Srbija
Hošićeva otkriva da će kroz MEG projekat do kraja godine biti utvrđena nova tarifna metodologija za obračun cijene vode, koja bi trebalo da bude ekonomska komponenta kako bi vodovodi bili samoodrživi.

– Skoro smo dobili savremeni GPS na poklon od UNDP, dobićemo daljinomere, laptope, dronove. MEG je finansirao izradu veb stranice “eSitizen”. Oni koji se registruju dobijaju na mobilni telefon i mejl najave kada će biti skupština, gdje je prekid vode i struje. Građani mogu postaviti pitanje gradonačelniku i odbornicima ili prijaviti problem, a moguće su onlajn rasprave – kaže ona.

Hošićeva podsjeća da pored ove infarstrukturne, MEG ima i ekonomsku komponentu, kroz koju su privrednici nabavljali mašine za rad.

Zbog brojnih prednosti MEG projekta, u gradskoj upravi se nadaju da će ući i u MEG 2, koji slijedi od naredne godine.

– Oni će nama poslati spisak kriterijuma i podkriterijuma koje moramo ispuniti, pa će njihovi eksperti doći da provjere da li je sve tako kako smo im mi napisali i odlučiće ko ide u MEG 2. Od 18 sadašnjih lokalnih zajednica u MEG 2 prolazi 10, a ući će oko 20 novih. Nema sumnje da Prijedor učestvuje i u MEG 2 – poručuje Hošićeva.

Subvencija troškova
Kroz MEG projekat u Prijedoru je uvedeno subvencionisanje troškova utrošene pitke vode od tri metra kubna i odvođenje isto toliko otpadnih voda po članu domaćinstva.

Pravo na ove olakšice imaju penzioneri koji imaju najnižu penziju i 70 godina života, potom korisnici dodatka za pomoć i njegu drugog lica koji nemaju drugih redovnih primanja, korisnici novčane pomoći od Centra za socijalni rad te oni koji stanuju u objektima koje im je rešenjem dodijelio Centar za socijalni rad. Prošle godine je bilo ukupno 257 korisnika koji su iskoristili ovo pravo.

Od planiranih 24.750 KM u budžetu, za njihovu potrošnju vode uplaćeno je 9.128 KM. Ove godine u budžetu je za ove subvencije planirano 10.000 KM.

Autor: Bojana Majstorović – SrpskaInfo.com

Comments are closed.