Grad na Sani prvi u „Ponosnom marketu Republike Srpske“

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović i predsjednik Fondacije „Za porodicu“ Dragan Dakić danas su potpisali ugovor o saradnji za učešće u „Ponosnom marketu Republike Srpske“, čime je Prijedor postao prva lokalna zajednica u Srpskoj u ovom projektu.

„Cilj projekta je da pomogne razvoj domaće proizvodnje koju realizuju porodice sa troje i više djece, uglavnom prehrane i zanatskih proizvoda, i da im to postane zanimanje“, rekao je Pavlović novinarima u Prijedoru nakon potpisivanja ugovora.

On je najavio da će se u februaru sastati sa Fondacijom „Za život“ koja vodi projekat „Ponosne kartice 3+“, namijenjen porodicama sa troje i više djece.

Dakić je ocijenio da je ovo danas veliki dan za sve porodice iz grada Prijedora i okoline iz prostog razloga što je Gradska uprava pokazala najvažniju brigu – brigu za boljitak i za ekonomski status porodica troje i više djece.

„Potrebno je shvatiti da briga o natalitetu nije samo briga za rađanje i stimulacija rađanja, što je svakako dobra i pozitivna stvar, ali to nije dovoljno. U ovoj fazi, kako su Gradska uprava i gradonačelnik dobro procijenili, u Prijedoru je potrebno pokazati podršku porodicama koje već imaju troje i više djece“, naglasio je Dakić.

On je pojasnio da je riječ o poslovnom inkubatoru koji će objediniti proizvodnju koju realizuju porodice sa troje i više djece, najprije u proizvodnji hrane, i omogućiti im plasman na tržište.

„Obaveze Fondacije su da porodicama omogući besplatno učešće u projektu, a troškove njihovog učešća snosi Gradska uprava, na čemu smo im posebno zahvalni i mi, a vjerujem i porodice. Benefiti su objedinjavanje tržišta, potpuno inovativna platforma u ekonomskom i socijalnom pristupu i mogućnost plasmana roba na široko tržište, uključujući fizička i pravna lica i druge partnerske organizacije s kojima smo u ugovornom odnosu“, naveo je Dakić.

Projekat će u Prijedoru početi zajedno sa Banjalukom u februaru i planirano je da se njegova realizacija osloni na sistem „Ponosna kartica 3+“ koji je već zaživio u Srpskoj, a u slučaju potrebe da se razvije neki autonomni sistem, i to će biti uzeto u obzir.

„U ovoj fazi mi formiramo bazu podataka proizvođača robe, povezujemo ih sa tržištem. U narednoj fazi je stimulisanje njihove registracije. Očekujemo uskoro i potpisivanje ugovora sa Udruženjem poslodavaca u ugostiteljstvu i turizmu žHorekaž koje pokriva oko 60 odsto uslužnih djelatnosti u Srpskoj što je ogromno tržište za plasman robe“, istakao je Dakić.

On je zaključio da je krajnji cilj da se upotrebna vrijednost statusnog simbola porodice sa troje i više djece proširi.

„Što se tiče projekta žCijena minus za tri plusž čiji sam nosilac svojevremeno bio početkom njegove realizacije u Republici Srspkoj, svakako će vam više informacija dati u februaru kolega iz Fondacije žZa životž koji je sada nosilac projekta“, najavio je Dakić.

Saradnju grada Prijedora sa Fondacijom „Za porodicu“ i Fondacijom „Za život“ inicirao je gradonačelnik Dalibor Pavlović.

Izvor: SRNA – Glas Srpske

Comments are closed.