Grad Prijedor-Podsticaji: Još 51.750 KM za zapošljavanje

srna-podsticajiGradonačelnik Prijedora Marko Pavić potpisao je danas ugovore sa 20 preduzetnika i nezaposlenih lica o dodjeli bespovratnih podsticaja za samozapošljavanje vrijedne 51.750 KM.

Pavić je istakao da grad Prijedor već četiri godine dodjeljuje ovaj vid podsticaja za zapošljavanje.

„U toku godine na ovaj način smo zaposlili 76 radnika i značajno je da mi ova podsticajna sredstva ne smanjujemo bez obzira na krizu. Ovo je samo dio sredstava jer se podsticaji izdvajaju i za zapošljavanje u poljoprivredi i za stvaranje ambijenta da bi građani otvarali vlastita preduzeća“, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru.

On je dodao da je ovaj vid podsticaja vrlo važan jer je nezaposlenost najveći problem i Prijedora i Republike Srpske i BiH.

„Na ovaj način podstičemo ljude, naročito mlade, da se opredjeljuju da vlastitim sredstvima otvaraju sebi i drugima radna mjesta“, naveo je Pavić.

Ovo je druga tranša podsticajnih sredstava i riječ je o četiri projekta podsticaja: za samozapošljavanje, za poslodavce koji otvore nova radna mjesta, za poslodavce koji zaposle mlade visokoobrazovane kadrove i za sertifikaciju preduzeća.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Boro Vojvodić podsjetio je da je u prvoj tranši podijeljeno 148.000 KM što sa današnjim iznosom čini oko 200.000 KM podsticaja za zapošljavanje u 2012. godini.

„Devet poslodavaca primilo je ukupno 20.750 KM za prijem 20 radnika, po projektu samozapošljavanja devet radnika će primiti ukupno 27.000 KM, dok su dva poslodavca primila ukupno 4.000 KM za zapošljavanje visokoobrazovanih radnika“, kazao je Vojvodić.

U Prijedoru je u decembru radnika na evidenciji nezaposlenih za 1.251 manje nego početkom godine.
SRNA

Comments are closed.