Grad zatrpan otpadnim gumama za koje nema rješenja

Ekološka inspekcija grada Prijedora kontrolom vulkanizera i privrednih društava, koja kao sredstva rada koriste tešku mehanizaciju, obuhvatila je 15 pravnih lica kod kojih je zatečeno i privremeno deponovano 3.960 otpadnih guma.

– Registrovani servisi i društva koja obavljaju djelatnost teškog transporta zatrpani su otpadnim gumama. Jednoglasni su da je odlaganje starih guma veliki problem, jer ih komunalno preduzeće ne prihvata, kao ni operateri sa dozvolom, jer su ograničeni lokacijom i kapacitetom – navedeno je u informaciji ekološke inspekcije dostavljenoj Forumu za bezbjednost zajednice grada Prijedora koji je ovo pitanje i pokrenuo.

Preduzeće “Komunalne usluge” Prijedor posjeduje dozvolu za sakupljanje i transport otpadnih guma, ali ne i za skladištenje i tretman, a Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske dostavilo je spisak 25 pravnih lica koja upravljaju ovom vrstom otpada, ali su ona ili neaktivna ili su prestala obavljati tu djelatnost ili su ograničena kapacitetom, te niko od njih nije mogao preuzeti otpadne gume iz Prijedora.

– Takođe, inspektor je telefonskim putem, dobio informaciju od Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske da ne posjeduju podatke o operaterima koji prikupljaju otpadne gume, niti količini i stepenu opterećenja životne sredine – navodi se u informaciji ekološkog inspektora Darka Dragića.

Najviše otpadnih guma prilikom kontrola u Prijedoru – hiljadu inspektor je zatekao u privatnoj firmi “Stanić” čiji vlasnik je prošlog mjeseca predao šest tona otpadnih guma firmi “Greta” u Sarajevu, nakon čega je ta firma prestala preuzimati otpadne gume.

– Inspektor prema kontrolisanim subjektima nije preduzimao upravne mjere i radnje, već je djelovao preventivno i upoznao kontrolisana lica sa odredbama Pravilnika o načinu upravljanja otpadnim gumama, te im uručio obrazac o kretanju otpadnih guma koji su u obavezi pravilno popunjen čuvati i na traženje inspektora predočiti na uvid – navodi se u informaciji.

Zaključuje se da nepostojanje aktivnih sistema koji bi upravljali otpadnim gumama ukazuje na nedovoljno jasne obaveze, ali i odgovornosti u postojećem zakonskom okviru.

Gume su problematična vrsta otpada zbog svog velikog volumena i velike izdržljivosti. Sporo se razgrađuju pod djelovanjem solarne radijacije, a produkti razgradnje zagađuju zemljište i podzemne vode.

Ako se nekontrolisano spaljuju, gust crni dim zagađuje vazduh, a iz ostataka spaljivanja izlaze štetne materije u zemljište i vodu. Odbačene gume pogoduju razmnožavanju glodara, a kišnica nakupljena u njima razmnožavanju komaraca.

Izvor: SRNA – SrpskaInfo.com

Comments are closed.