Grade kuću usvojenoj braći

Članovi porodice Kusonjić iz Gomjenice, kod Prijedora, grade kuću za braću Zdravka i Gorana Gavrilovića, koje su kao dječake prije tri decenije primili u svoj dom i othranili.
Pomoć u gradnji majci i sinovima Radani, Milanu i Mladenu Kusonjiću pružaju iz prijedorskog Centra za socijalni rad, komšije Elvis i Amira Ganić, ali i ostali mještani Gomjenice.
Zdravko Gavrilović, koji sada ima 33 godine, kaže da on i brat Kusonjiće smatraju svojom porodicom. Radana Kusonjić tvrdi da Gavriloviće, koji su u njen dom došli na sedmicu dana, a ostali 30 godina, nikada nije odvajala od svoja dva sina.
„Othranila sam ih, školovala kao i svoju djecu. Kada su postali pošteni i odgovorni ljudi nisam ih napustila, jer su im biološki roditelji u međuvremenu umrli. Moj, sada pokojni, suprug Mirko im je ostavio i dunum zemlje“, priča ona i dodaje da se nadaju da će kuću izgraditi u proljeće naredne godine.
Komšinica Amira Ganić, koja je i direktorica Turističke organizacije Prijedor, pojašnjava da je njen suprug Elvis odrastao s braćom Kusonjić i Gavrilović.
„Gavrilovići su izrasli u divne i poštene ljude, zahvaljujući porodici koja ih je udomila. Po mom mišljenju, njihova prava majka je Radana Kusonjić, koja ih je otrhranila i izvela na pravi put. Nećemo odustati od financijske podrške kako bi Gavrilovići na imanju Kusonjića dobili i vlastiti krov nad glavom“, pojašnjava Ganićeva.
U Centru za socijalni rad u Prijedoru kažu da je smještaj u hraniteljske porodice najbolje rješenje za djecu koja žive u problematičnom okruženju. Vera Vencelj, socijalni radnik i referent na poslovima starateljstva u Centru, ističe da u Prijedoru ima 35 maloljetnika, ali i punoljetnih osoba koje su smještene u hraniteljske porodice.
Nezavisne novine

Comments are closed.