Gradonačelnik organizovao prijem za djecu sa Kosova

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković organizovao je juče prijem za 45 osnovaca sa Kosova i Metohije i njihove domaćine, učenike Osnovne škole /OŠ/ „Jovan Cvijić“, koji će im pružiti gostoprimstvo tokom narednih sedam dana.

Gosti, koji su od subote u Prijedoru, na prijemu su dobili poklone i želje za srećnije i mirnije djetinjstvo.

„Želim da ugodno provedete vrijeme kod svojih domaćina i da shvatite da ćete ovdje uvijek imati prijatelje“, rekao je Đaković.

On je dodao da se nada da će djeca život provesti u miru i da će nedaće koje prate njihovo djetinjstvo ubrzo prestati.

Direktor OŠ „Jovan Cvijić“ Olivera Brdar istakla je da je ova škola rado prihvatila ovogodišnje domaćinstvo za osnovce sa Kosova i Metohije, te da je većina roditelja pokazala izuzetne emocije prema djeci iz srpskih enklava.

„Nije bilo teško organizovati smještaj kod naše djece i kolega, prosvjetnih radnika, gdje će boraviti i provoditi vrijeme, uz aktivnosti iz programa koji smo za njih pripremili“, dodala je Brdareva.

Direktor OŠ „Ugljare“ iz Ugljara Goran Jović istakao je da su utisci jaki, te da se nada, kao i djeca u čijoj je pratnji, da će ova nova poznanstva dugo trajati.

„Ovo je jedinstvena prilika da pozovem sve domaćine i dobre ljude iz Prijedora da dođu kod nas, da im uzvratimo gostoprimstvo“, rekao je Jović.

Učenica sedmog razreda iz Ugljara Kristina Lazić rekla je da je kod domaćina veoma lijepo primljena i da su utisci o Prijedoru snažni.

„Radujem se novim poznanstvima i što ću upoznati ovaj lijepi grad u Republici Srpskoj“, dodala je Lazićeva.

Prema programu boravka, djeca su sa domaćinima bila u šetnji gradom.

Za danas je planiran obilazak Nacionalnog parka „Kozara“, a narednih dana i odlazak na gradski bazen, potom na projekciju filma u gradski bioskop i na kraju boravka u Prijedoru na školsku priredbu u školi.

U okviru projekta „Spojimo srpsku djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske“, koji se sprovodi šesti put, Prijedor je jedna od 13 lokalnih zajednica u Srpskoj koja je ugostila najbolje osnovce sa Kosmeta.

Izvor: PrijedorGrad.org

Comments are closed.