Gradonačelnik Pavić: Kriza se ne rješava ni otpuštanjem radnika ni smanjenjem plata

gradonacelnik pavicGradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da posljedice ekonomske i finansijske krize lokalna administracija u Prijedoru uspješno ublažava povećanjem industrijske proizvodnje i otvaranjem novih radnih mjesta.

„Kriza se nikad ne može riješiti otpuštanjem radnika, smanjenjem obima proizvodnje i smanjenjem plata. To su potpuno pogrešni načini“, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru dodajući da se iz budžeta grada Prijedora i u ovoj godini izdvajaju podsticaji za nova zapošljavanja i za podršku poljoprivredi i malim i srednjim preduzećima.

On je naveo da je u Republici Srpskoj broj nezaposlenih na kraju 2012. godine za 2.270 bio manji nego na početku godine, a od toga broja 1.251. ili više od pola zabilježeno je u Prijedoru.

„To pokazujue da su naše mjere u najkritičnijem momentu dale efekte. Kad bismo mogli kooridinirati na ovom polju sa republičkim i organima BiH, to bi dalo izuzetno dobre rezultate“, kazao je Pavić.

Osim podsticaja, lokalna uprava u Prijedoru intenzivno radi na formiranju industrijskih zona, smanjenju rokova za izdavanje raznih dozvola, smanjenju cijena za pojedine usluge i cijena zemljišta, a već godinam ima i Agenciju za ekonomski razvoj „PREDA-PD“ i Fondaciju za razvoj iz koje se privrednicima daju krediti do 200.000 KM uz kamatnu stopu od jedan odsto.

„Kao i u sportu, često je rezultate teže zadržati nego postići i nama će sad biti teže da rezultate postignute u 2012. dostignemo i u ovoj godini“, kazao je Pavić.

Sredstva za razvojne projekte i podsticaj zapošljavanja u budžetu grada za 2013. godinu iznose 541.200 KM

Po 100.000 KM namijenjeno je poslodavcima koji otvore nova radna mjesta i samozapošljavanju, 130.000 KM učešću u projektima razvojne strategije grada, 50.000 KM za subvenciju kamata na kredite privrednika, a po 20.000 KM za obuku nezaposlenih lica i zapošljavanje mladih visokoobrazovanih kadrova.

Po 15.000 KM predviđeno je za nagrađivanje privrednika i za uvođenje sertfikata, a po 10.000 KM za preduzetničke inicijative žena, za promociju preduzetništva mladih i za promociju privrednih potencijala Prijedora.

Sredstva za razvojne projekte i podsticaj zapošljavanja u rebalansu budžeta za 2012. godinu iznosila su 602.730 KM.
SRNA

Comments are closed.