Gradonačelnik uručio školske torbe i pribor ta romske osnovce

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković uručio je danas u Udruženju Roma školske torbe i pribor za 45 osnovaca romske nacionalnosti.

„Početak je školske godine i mi tradicionalno pomažemo romskoj djeci koja su u našim osnovnim školama i mi smo ponosni na to što većina romske djece pohađa školu i nadamo se da će nastaviti školovanje i u srednjim školama i time steći veće mogućnosti da dođu do posla“ izjavio je Đaković.

On je dodao da su to uglavnom siromašne porodice, tako da ova naša pomoć pored olakšavanja školovanja treba da potakne i roditelje da razmišljaju u tom pravcu i omoguće im da pohađaju školu.

Đaković je potvrdio da će narednih dana ova romska djeca od 3-9. razreda dobiti i udžbenike kako bi u potpunosti bili spremni za pohađanje nastave u šolskoj 2017/18. godini.

Na pažnji koju gradonačelik i grad poklanjaju romskoj djeci, pogotovo osnovcima kada su u pitanju udžbenici i šolski pribor zahvalio se predsjednik Udruženja Roma Ramo Salešević koji je potvrdio da osnovnu i srednju školu u Prijedoru pohađa oko 80 Roma.

„Romska djeca se ni po čemu ne odvajaju od druge djecu u gradu koja se školuju što je važna stvar za njihovu integraciju u jednu društvenu zajednicu“ kazao je Salešević.

On je dodao i da trenutno nema Roma koji pohađaju visoke škole i fakultete.

Izvor: PrijedorGrad.org

Comments are closed.