Gradsko udruženje penzionera: I ove godine ogrev na rate

Prijedorskim penzionerima grijanje, i ove godine, uzima dobar dio penzije. Bez obzira da li plaćali centralno ili kupovali drva, najstarija populacija poručuje da je grijanje skupo, ali da izbora nemaju, iako ima i onih koji, svojim primanjima, uspijevaju da podmire ovu obavezu.

Tek oko 250 članova Udruženja penzionera uzelo je ogrev na šest mjesečnih rata. Tako oni koji imaju centralno grijanje ističu da im na plaćanje samo ove obaveze, tokom cijele godine, odlazi skoro trećina penzije. Ima i onih koji uspješno podmiruju obaveze oko grijanja, bez obzira da li su kupovali drva ili plaćaju centralno, ali su oni u velikoj manjini. Ulični prodavači drva su priznali da kupaca baš i nema, pogotovo penzionera. Metar drva prodaju, u prosjeku, za 40 do 45 KM, u zavisnosti od vrste.

U gradskom Udruženju penzionera ističu da su promijenili dobavljača ogrevnog drveta i da više nemaju problema poput lošeg kvaliteta ili isporuke manje količine od uplaćene. Slobodan Brdar, predsjednik Udruženja, pojašnjava da se 250 članova odlučilo da, preko njih, kupi drva na otplatu od šest mjeseci.

“Isporučili smo 2.500 metara drveta i nije bilo nijedne primjedbe, što mi je izuzetno drago. To je sada završen posao, ali smo ostavili još prostora, do nove godine, ako se neko ne bi snašao da može naknadno da se upiše i dobije drvo. Cijena ogrevnog drveta za potrebe Udruženja je 65 KM sa prevozom za bukovinu, a 55 za hrastovinu”, dodao je Brdar koji pojašnjava da je to nešto veća cijena nego u slobodnoj prodaji, a razlog je odgođeno plaćanje. Članovi Udruženja penzionera, u prosjeku, kupuju od pet do deset prostornih metara drva.
Kozarski vjesnik

Comments are closed.