Grančicom bora prognozira vrijeme

Dragoja Baltić (61) iz sela Donji Petrov Gaj, kod Prijedora, tvrdi da preciznu vremensku prognozu daje uz pomoć grančice bijelog bora, koja je zakačena za stalak sa bojama koji je podijeljen na četiri polja.
U prognozi, kaže, zahvaljući izumu koji mu je poklonio njegov prijatelj Švajcarac Verner Miler, nikada ne griješi, pa se mještani sa pitanjem kakvo će biti vrijeme obraćaju njemu, a ne stručnim meteorolozima.
„Već pet godina sam u posjedu tog Milerovog patenta i nikada nisam pogriješio. Pozivao sam i neke meteorologe na TV duel, pa da vidim da li će u prognozi pogriješiti oni ili ja. Suva grančica bijelog bora, koja je pričvršćena za podlogu od pleksiglasa u bojama, koja je podijeljena na četiri polja, tačno konstatuje i određuje vremesku prognozu“, govori nam samouvjereno Baltić, koji je tvorca ovog jedinstvenog izuma i svog prijatelja upoznao, kaže, na skijanju na Alpama.
Tvrdi da grančica bora koju mu je Miler poklonio reaguje na vrijeme i tako se povija prema bojama.
„Plava boja označava lijepo vrijeme, smeđa je promjenljivo oblačno, a ako se bor savije na crnu boju, znači da će padati kiša. Za moju prognozu se interesuju svi u selu, a imam i putnika namjernika koji me posjećuju u vrijeme poljskih radova. Tada im kažem kada treba da uzoru njivu, a kada da na njoj zasijavaju pšenicu i kukuruz. Do sada sam uvijek pogađao. Svoje usluge ne naplaćujem, jer mi je drago kada mogu da pomognem ljudima“, govori Baltić.
On je, inače, cijeli radni vijek proveo kao vozač u špediciji. Tu je, kaže, postao i numizmatičar, jer je počeo da sakuplja kovani novac iz raznih krajeva svijeta. Posjeduje čak 47 raznih vrsta kovanog novca i ponosni je vlasnik te kolekcije.
Nezavisne novine

Comments are closed.