Grijna sezona produžena za 20 dana

05-Prijedor---Despotovic-i-Knezevic

Prijedorska „Toplana“ je zbog niskih temperatura produžila grijnu sezonu za 20 dana i centralno grijanje prijedorski potrošači u kontinuitetu imaju do danas.

Direktor „Toplane“ Prijedor Ljiljane Despotović podsjetila je da sezona grijanja po pravilnicima traje od 15. oktobra do 15. aprila, a da postrojenja moraju biti spremna od 1. oktobra do 30. aprila.

„Pošto je i nakon 30. aprila nastavljen trend niskih temperetura, mi smo odlučili da grijemo do danas. Za naredne dane najavljuje se toplije vrijeme tako da grijanje prestaje danas“, rekla je Despotović na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Govoreći o finansijskim pokazateljima, ona je ocijenila da je gubitak kapitala i dalje ogroman i iznosi devet miliona maraka, da su dugoročna kreditna zaduženja povećana za novih 13.670.000 KM i iznose ukupno 39 miliona maraka, ali da je i vrijednost sredstava povećana za više od četiri puta odnosno sa šest na 26 miliona maraka.

„Ono što je bitno je da smo ipak zadržali određen broj korisnika i prihode od grijanja na istom nivou kao prošle godine, a smanjili smo poslovne rashode prelaskom sa mazuta na biomasu“, navela je Despotović.

Ona je pojasnila da je za mjesec i po na početku grijne sezone utrošeno više od milion maraka za mazut, a za preostala četiri mjeseca 1,6 miliona maraka za drvnu sječku.

„To najavljuje optimistične pokazatelje za budućnost `Toplane` i potvrđuje da smo izabrali najbolju opciju investicijom u prelazak sa mazuta na biomasu čime smo dobili kvalitetnije grijanje i jeftiniji energent“, dodala je Despotović.

Izvršni direktor za tehnički sektor Zoran Knežević rekao je da je izgradnjom nove kotlovnice centralno grijanje u Prijedoru krajem prošle godine sa 16-časovnog prešlo na 24-časovni režim.

„Ukupno je proizvedeno 54 gigavat časova toplotne energije, od čega 39 gigavat časova iz novog postrojenja. Utrošeno je oko 1.560 tona mazuta i nepunih 17.000 tona drvne biomase“, naveo je Knežević.

On je najavio da predstoji izdavanje dozvola za postorjenje za proizvodnju toplotne i električne energije čijim će radom dodatno se stabilizovati teška finansijska situacija u preduzeću.

„Takođe nam predstoje dalje investicje na niovu podstanica gdje ćemo ugradnjom mjerno-regulacione orpeme dodatno poboljšati kvalitet grijanja, posebno kad je riječ o regulaciji dnevnog i noćnog režima grijanja“, dodao je Knežević.

Prema njegovim riječima, problem dotrajale cijevne mreže rješavaće se u kontinuitetu u skladu sa mogućnostima preduzeća.

Nova postrojenja u prijedorskoj „Toplani“ projektovana su i izgrađena sa mogućnošću proizvodnje i toplotne i električne energije na biomasu ukupne snage dva puta po deset megavata toplotne energije i 250 kilovata električne energije.

Glavni izvođač radova na izgradnji ovog postrojenja bila je austrijska firma „Urbas energitehnik“, a projekat je finansiran iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ od sedam miliona evra i donacije Švedske međunarodne agencije za razvoj /SIDA/ od 1,6 miliona evra.

Autor: SRNA

Comments are closed.