Griju se, a ne plaćaju

Stanovnici Prijedora i Doboja na vrhu su neslavne liste po iznosu dugova za grijanje.
Toplani u Prijedoru 4.700 potrašača duguje pet miliona maraka, koliko iznose i dugovanja ovog preduzeća prema dobavljačima mazuta. Dobojlije za grijanje duguju nešto više, 5.213.293 maraka, s tim što u ovom predzeću nemaju neizmirenih računa prema svojim poslovnim partnerima.
Direktorka „Toplane“ u Prijedoru, Ljiljana Despotović, kaže da je među neplatišama i 478 domaćinstava čija dugovanja iznose više od pet hiljada maraka.
– U ovakvom odnosu naplate i dugovanja ne bismo mogli funkcionisati da nije subvencija Opštine koje ove godine iznose 800.000 maraka. Potrošači su podijeljeni na one koji redovno plaćaju i na one koji nikako ne plaćaju grijanje, jer je tih 478 u stvari 11 odsto ukupnog broja potrošača čiji dug predstavlja 64 odsto ukupnog duga domaćinstava – ističe Despotovićeva. Objašnjava kako na kraju svake godine 15 odsto potrošača praktično ne plati svoje obaveze grijanja, što se odrazilo na likvidnost „Toplane“.
– Došlo je do povećanja duga prema dobavljačima za mazut, čija cijena raste iz mjeseca u mjesec, tako da smo 2010. godinu završili s obavezama prema dobavljačima u iznosu od oko tri miliona maraka, a prošlu s gotovo pet miliona maraka – navodi Despotovićeva.
Bez obzira na takvu situaciju, Despotovićeva naglašava kako ova sezona grijanja neće biti dovedena u pitanje, jer su se početkom godine kreditno zadužili s tri miliona maraka kod komercijalne banke kako bi osigurali siguran kraj sezone grijanja.
Prijedorska „Toplana“ je samo prošle godine tužila više od 840 neplatiša, a gotovo isto toliko tužbi priprema i u ovoj godini.
Tekst – Fokus
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.