Grmečka korida-Pobjednik ponovo bik Zećavac

Bik Zećavac, čiji je vlasnik Radomir Škrbić iz Mrkonjić Grada, pobjednik 240. „Grmečke koride“, koja je juče održana na Popovića brdu kod Oštre Luke. Zećavac je kao i prošle godine u finalnoj borbi savladao bika Šaronju, čiji je vlasnik Veljko Tomić, takođe iz Mrkonjić Grada. Trećeplasirani u ovogodišnjem nadmetanju je bik Zekonja, čiji je vlasnik Vujo Sladojević sa Manjače.

Na tradicionalnoj krajiškoj borbi bikova, rogove je ukrstilo 10 bikova teških od 850 do 1.100 kilograma. Koridom su dominirali bikovi čiji su vlasnici iz Potkozarja, Podgrmeča, ali i ostatka BiH, a koji redovno učestvuju na ovom takmičenju.

Član Organizacionog odbora ove manifestacije Milan Popović rekao je da je sedam od 10 bikova bilo iz Mrkonjić Grada.

„Ove godine imali smo kvalitetne bikove i borbe su bile kvalitetne, mada je bilo i onih koji su borilište napuštali bez borbe, najviše zbog neiskustva, a manje zbog nedostatka hrabosti“, istakao je Popović.

Vlasnik bika koji je odnio pobjedu dobio je nagradu od 2.500 KM i pehar „Grmečke koride“ od organizatora manifestacije, opštine Oštra Luka. Vlasnici drugoplasiranog i trećeplasiranog bika dobili su 1.500 KM, odnosno 1.000 KM. Svaki vlasnik čiji je bik učestvovao u borbi dobio je po 500 KM.

Načelnik opštine Oštra Luka Drena Kuridža naglasila je da su borbe bikova tradicija koju treba čuvati i prenositi budućim naraštajima.

Kuridža je ocijenila da „Grmečka korida“ ima potencijal da postane prava turistička atrakcija.

Ova manifestacija prije posljednjeg rata održavana je na Međeđem brdu u Sanskom Mostu. Egzodusom srpskog stanovništva na područje Oštre Luke i korida je 1996. godine preseljena na Popovića brdo.
Tekst i foto – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.