Grosist – počela proizvodnja drvenih kuća

Drvena kucaPrijedorsko preduzeće “Grosist” je koristeći iskustva razvijenih zemalja, započelo proizvodnju kuća od drveta. – Drvene kuće tek su sad kod nas postale interesantne, pa smo i mi krenuli sa njihovom proizvodnjom. Do nedavno nismo imali dovoljno stručnih kadrova u drvnoj industriji koji bi mogli da se bave ovom vrstom proizvodnje – rekao je direktor preduzeća “Grosist” Ratko Macanović. Istakao je da ovo preduzeće proizvodi dijelove za drvene kuće i ima mogućnost montaže kuća veličine od 20 do 200 kvadratnih metara.

– Materijali za takve objekte su sa domaćeg područja i uglavnom su to jela, smreka, bor a za podove koristimo hrast i bagrem. U osnovi, riječ je o materijalima od kojih su se nekad pravile kuće – kazao je Macanović.

Dodao je da je u planu otvaranje novog pogona sa savremenim mašinama, gdje će na izradi montažnih elemenata i njihovoj montaži biti zaposlena četiri nova radnika.

Vijek trajanja drvene kuće je preko stotinu godina, a cijena kvadratnog metra je 500 maraka.

– U drvenoj kući postoji kompletna infrastruktura, odnosno elektroinstalacija i mokri čvor – naglasio je Macanović i napomenuo da bi u saradnji sa članovima klastera “Drvo-PD” plan razvoja preduzeća bio usmjeren na dalju izradu drvenih kuća.

Macanović je istakao da u javnosti postoje predrasude o tome da je drvo lako zapaljivo ili da je drvene kuće teže ugrijati.

– Malo je poznato da je drvo odličan termoizolator i ovakve objekte je veoma lako zagrijati, a da se pri tom troši manje energenata. Drvenu kuću je od 10 do 15 puta lakše ugrijati od kuće zidane od čvrstog materijala – kazao je Macanović.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.