Gužve i čekanje gore od bolesti

Čekaonice u ambulantama porodične medicine prijedorskog Doma zdravlja proteklih dana su bile prepune nezadovoljnih pacijenata.

Pored prehlada i viroza, Prijedorčani koji su došli da zatraže pomoć od ljekara, žalili su se na gužve kao i na činjenicu da odrasli i djeca nisu fizički razdvojeni dok čekaju na pregled. Mada niko nije želio da govori za medije, nezadovoljstvo je bilo evidentno.

Direktor Doma zdravlja Mladen Miodragović, nije negirao činjenicu da su redovi za pregled dugi, ali je građane zamolio za strpljenje.

– Svima je poznato da je objekat Doma zdravlja u završnoj fazi rekonstrukcije, tako da smo bili prinuđeni da nekoliko ambulanti porodične medicine preselimo na alternativne lokacije – kazao je Miodragović.

On je dodao i da uprkos otežanim uslovima rada, ljekari porodične medicine primaju od 80 pacijenata dnevno i da niko nije ostao nepregledan.

– Drugi razlog zašto smo suočeni sa gužvama je što je u toku implementacija projekta porodične medicine, te umjesto 42 tima, trenutno radi 35, što nije dovoljno da pružimo kvalitetne zdravstvene usluge za oko 84.000 stanovnika, registrovanih kroz projekat porodične medicine – kazao je Miodragović dodajući, da je dodatni problem i što je čak 16 ljekara trenutno na specijalizaciji.

Miodragović tvrdi i da pored edukacije medicinskih radnika i pacijenti moraju da prihvate sistem zakazivanja pregleda, što bi umnogome olakšalo rad u ambulantama.

On je najavio poboljšanje u funkcionisanju mreže ambulanti porodične medicine već u martu, kada će biti završeni radovi na objektu Doma zdravlja i nakon što u Kozarci počnu da rade tri ambulante porodične medicine.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.