Hag: Prevremena sloboda za Radića

glas-radicPredsjednik Tribunala Teodor Meron odobrio je da Mlađo Radić, nekadašnji vođa smjene u logoru Omarska kod Prijedora, bude pušten na slobodu prije isteka kazne.

On je osuđen na kaznu od 20 godina zatvora.

Kao jedini faktor koji je išao u prilog prijevremenom oslobađanju, Meron je naveo to što je Radić u avgustu 2011. odslužio dvije trećine izrečene kazne i, u skladu sa praksom Tribunala, stekao pravo da zatraži pomilovanje.

Meron je, ipak, odlučio da Radić može da bude pušten na slobodu 31. decembra 2012. godine.

Mlađo Radić, poznat i kao “Krkan”, uhapšen je u aprilu 1998. Suđeno mu je u predmetu “Kvočka i drugi”, u kome je proces za zločine počinjene nad zatočenicima Omarske, na početku sukoba u Bosni i Hercegovini, 1992. godine, vođen protiv još četvorice optuženih – Miroslava Kvočke, Dragoljuba Prcaća i Milojice Kosa, koji su ranije odslužili svoje kazne, i Zorana Žigića, kome je bila izrečena najstoža kazna – 25 godina zatvora.

Primjedba vlasti Francuske, gdje je Radić služio kaznu, bila je da on nije pokazivao da je voljan da se reintegriše i nije učestovao u “profesionalnim ili edukativnim aktivnostima, uključujući učenje francuskog jezika”.

Sudija Meron je zaključio da “postoje ograničeni dokazi o njegovoj rehabilitaciji”, ali je, kako se navodi u odluci, u obzir uzeo sličnu situaciju drugih osuđenika kojima je prilagođavanje predstavljalo problem zbog nepoznavanja jezika.
Tanjug-Glas Srpske

Comments are closed.