Harmonija sitnog veza

Vrijedne ruke mlade domaćice Mire Mrđe iz Velikog Palančišta, kod Prijedora, ukrasile su njenu porodičnu kuću i dvorište. Pored svakodnevnih obaveza koje imaju domaćice, Mira redovno nalazi vremena i za izradu ženskih rukotvorina, koje krase police komoda, radnih stolova, trosjeda i ostalog namještaja. Tu su i brojni odjevni predmeti, poput jeleka, ženskih kompleta, čarapa, kapa, ali i ukrašena posteljina i miljei.
– Najveći dio onoga što sam uradila nalazi se u ormaru, jer nemam gdje to da stavim. Dosta toga sam poklonila prijateljima, koji su mi zahvalni jer takav poklon ima posebnu vrijednost zato što u njega nije utrošeno samo dosta vremena i truda, već je ugrađeno i mnogo ljubavi – priča nam Mira, dodajući da je dosta znanja dobila od majke, koja je kćerku naučila kako se pletu čarape i jeleci, kako se veze i šlinga. Heklanje je naučila tokom boravka u Njemačkoj od jedne prijateljice iz Atine.
– Rukotvorinama se aktivno bavim posljednje tri godine. Vez sam naučila tek prije godinu dana i, evo, imam na desetine izvezenih marama, jastučnica, stoljnjaka. Jednostavno sam opsjednuta ovim hobijem. Vjerujte da čak ni kafu ujutro ne pijem a da usput ne heklam, vezem ili pletem – priča Mira, koja svoje rukotvorine nikad nije prodavala, ali bi kako kaže, voljela da ih može negdje izložiti da bi ih vidjeli i drugi.
Ono na šta je posebno ponosna jeste narodna nošnja koju je izradila za svog četvorogodišnjeg sina.
– Prošle godine, kada je trebalo da slavimo četvrti rođendan sinu, muž me je pitao šta bismo mu kupili za poklon. Ja sam mu rekla da kupi metar i po šifona i ništa više. On je bio iznenađen mojim zahtjevom pitajući me šta ću sa šifonom. Rekla sam da hoću sinu da poklonim nešto što će mu ostati kao uspomena dok je živ. Igračke brzo prođu. Djeca ih se brzo zasite i nakon određenog vremena to se baci, a ovaj poklon će trajati, i kad odraste biće mu draga uspomena – priča Mira, koja je i za Osmi mart svekrvi i nekim prijateljicama poklanjala svoje rukotvorine.
Svoju sklonost prema aranžiranju Mira pokazuje i u dvorištu, koje je prepuno raznih ukrasa, kao što su pečurke izrađene od betona, bunar cvijeća, saksije izrađene od deka i cementnog mlijeka i tako dalje.
– Sve se to može uraditi vrlo jednostavno. Eto, mene pitaju kako pravim ove pečurke. Za njihovu izradu potrebno je malo cementa, pijeska, par plastičnih boca u koje sipam beton i pravim stabljiku gljive, te stari poklopci od suđa, u koje takođe salijevam beton i pravim kapu pečurke. Sve se to poslije sastavi, ofarba i tako imate lijep ukras – objašjava Mira.
Fokus

Comments are closed.