Harmonika i gitara draži od udžbenika

Zbog velikog interesovanja mladih iz okoline Prijedora za upis u Nižu muzičku školu u Omarskoj u planu je otvaranje novih odsjeka i angažovanje većeg broja profesora u ovoj školi.

Školu u Omarskoj, je koja je radila pri Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, a odnedavno je smještena u prostorijama starog doma zdravlja, prošle godine osnovalo nekoliko mladih ljudi, muzičkih entuzijasta, koji su iznenađeni što je veliki broj djece zainteresovan za muziku, a među njima je i mnogo talenata.

– Svakim danom ih dolazi sve više i sada nismo u mogućnosti da primimo više od 50 učenika, ali već od sljedeće školske godine moramo razmišljati o proširenju i nastavnog osoblja kako bi kvalitet nastave bio na još boljem nivou – kazala je Ivana Rosić, jedna od inicijatora ideje za osnivanje muzičke škole.

Ona je već tri godine demonstrator na Umjetničkoj akademiji u Banjoj Luci, a u muzičkoj školi predaje klavir. Osim Ivane, u školi radi i Vedran Starčević, koji predaje sviranje na harmonici i vodi školski orkestar, a inače je učitelj u OŠ „Vuk Karadžić“.

– Od malih nogu sam volio da sviram, posebno na harmonici. Prije dvije godine došli smo na ideju da se okupimo, da nakon što smo završili svoje školovanje pomognemo mladima iz našeg mjesta da se i oni muzički obrazuju i da time podignemo kulturno-umjetnički život Omarske na viši nivo – rekao je Starčević.

Njihovu ideju je podržala i lokalna zajednica kao i mnogobrojni roditelji tako da se nastava od ove školske godine odvija u preuređenim prostorijama nekadašnjeg Doma zdravlja.

Rosićeva je potvrdila i da se đaci iz ove škole vode kao vanredni učenici u matičnoj knjizi prijedorske Muzičke škole, imaju đačku knjižicu i po završetku nastave, na kraju školske godine završne ispite polažu u Prijedoru.

– Instrumente nabavljamo kako možemo i umijemo i za sada imamo dvije harmonike, gitaru i klavir – kazala je Rosićeva.

Ona je dodala da će nastojati da za starije uzraste nabave i jednu veću harmoniku.

Ovi mladi entuzijasti, a za sada ih je pet koji drže nastavu u Muzičkoj školi u Omarskoj kažu da je ljubav prema muzici ono osnovno što žele da prenesu na svoje đake, a vjeruju da će uskoro moći i da zvanično verifikuju svoj status i da postanu područno odjeljenje prijedorske Muzičke škole, što će im olakšati rad i omogućiti mnogim mladim Omarske da se muzički obrazuju, a da ne putuju.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.