Hirurg iz Prijedora prima platu, a hapšen zbog mita i greške u liječenju

Kontroverzni prijedorski hirurg Marinko Lovre i pored ponovnog hapšenja i dalje je zaposlen u Opštoj bolnici u Prijedoru i uredno prima platu.

Lovre je zadnji put uhapšen 26. decembra 2016, kada je primio mito od jednog pacijenta kako bi izradio lažni nalaz. On je u žižu javnosti dospio kada ga je policija 2014. uhapsila zbog sumnje da je ženi izvadio pogrešan organ, ali to nije bilo dovoljno da ostane bez posla.

Prijedorčani su u čudu počeli da šire vijest i objavljuju na društvenim mrežama da on i dalje radi u Opštoj bolnici. Sa druge strane, rukovodstvo Opšte bolnice Prijedor tvrdi da Lovre nakon hapšenja nije radio sa pacijentima i da je na godišnjem odmoru.

– Ljekar Lovre je došao drugi dan na posao i bio je u bolnici samo sat-dva, obavio je sa mnom razgovor i otišao na godišnji odmor – kaže direktor Opšte bolnice Prijedor Mirko Sovilj.

Kada se Lovre vraća sa godišnjeg odmora, koji traje već tri sedmice, nije poznato, a nisu utvrđene ni sankcije koje će ova zdravstvena ustanova preduzeti prema osumnjičenom za mito.

– Mi nemamo nikakav dopis od policije ili Tužilaštva, a bez toga ne možemo preduzeti nikakve mjere – ističe Sovilj i pojašnjava da bez dokaza nadležnih institucija, Lovre ne može biti udaljen sa posla.

Nezvanično saznajemo da bi nakon godišnjeg odmora Lovre mogao opet da obuče bijeli mantil, ali da zbog cijele situacije neće moći biti dežurni ljekar, već će raditi u timu.

Zaposleni u ovoj instituciji kažu da bi se zauvek mogao oprostiti od ljekarske prakse ako bude osuđen na više od šest mjeseci zatvora.

I dok u Opštoj bolnici Prijedor čekaju dokaze o ovom slučaju, istovremeno čekaju od policije da im vrate i medicinsku dokumentaciju o liječenju pacijenata koja je odnesena na dan hapšenja Lovre.

Po društvenim mrežama Prijedorčani su prethodnih dana ostavili brojne komentare u kojima navode da su u šoku što je on još zaposlen.

– Taj čovek je već dva puta obrukao prijedorsku bolnicu, a i dalje prima platu dok su brojni mladi ljekari na birou, jer nema posla za njih. Treba nadležnim postaviti pitanje da li im je potreban neko ko stalno narušava ugled bolnice – kažu Prijedorčani.

Podsjetimo, Lovre je od jednog pacijenta tražio 1.000 KM kako bi mu sačinio lažni nalaz, što je prijavljeno policiji. Inspektori su pacijentu dali označene novčanice i Lovre je uhapšen 26. decembra prilikom primanja mita.

Osim toga, protiv Lovre se još u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka vodi postupak zbog slučaja iz 2014. godine, kada je tokom operacije slepog crijeva ženi osim tog organa odstranio i jajnik, a da joj to nije ni rekao. Lovre je tvrdio da to nije uradio.

U Komori doktora medicine RS kažu da su do sada na osnovu pravosnažnih sudskih presuda privremeno oduzeli licence samo u tri slučaja.

– Razmatrali smo nekoliko desetina pritužbi, ali u većini slučajeva nisu dostavljeni nikakvi dokazi. Takođe, nije se radilo o medicinskim greškama nego su u pitanju etički problemi – rekao predsjednik ove komore Nebojša Jovanić.

Autor: Goran Obradović – blic.rs

Comments are closed.