Hirurgu 16 mjeseci zatvora i petogodišnja zabrana rada

Hirurg Marinko Lovre osuđen je u Osnovnom sudu u Prijedoru na 16 mjeseci zatvora zbog toga što je ženi u tom gradu tokom hirurške intervencije izvadio pogrešan organ, saznaje Srpskainfo.

Ovom presudom nakon skoro 6 godina završen je prvostepeni postupak protiv Lovre.

Osim zatvorske, Lovri je izrečena i kazna zabrane obavljanja posla doktora u periodu od 5 godina. U ovu kaznu se ne uračunava vrijeme provedeno u zatvoru.

Podsjetimo, ovo nije Lovri prva presuda, jer je ranije pravosnažno osuđen i zbog primanja mita.

Sada je osuđen zbog nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći pacijentkinji S.S., kojoj je tokom operacije izvadio pogrešan organ.

Odstranio jajnik

U presudi se navodi da je Lovre 26. jula 2014. u Opštoj bolnici u Prijedoru, gdje je bio zaposlen kao hirurg, primio pacijentkinju S.S. radi operacije, zbog upale slijepog crijeva.

– Neposredno prije operacije S.S. je uputio na dijagnostički ginekološki pregled, gdje je ultrazvukom utvrđeno uredno zdravstveno stanje i prisustvo oba jajnika. Poslije toga je obavio operativni zahvat odstranjivanja slijepog crijeva, pa je u toku navedene operacije pacijentkinji, pored upaljenog slijepog crijeva, bez opravdanog medicinskog razloga odstranio i desni jajnik – navedeno je u presudi.

Dalje se navodi da taj svoj zahvat nije konstatovao u medicinskoj dokumentaciji, niti je o tome obavijestio doktora specijalistu ginekologije.

– On je bio svjestan da se odstranjivanjem desnog jajnika ne pridržava pravila zdravstvene struke, ali je na to pristao. Na taj način prouzrokovao je znatnije pogoršanje zdravstvenog stanja S.S. u vidu umanjenja njene životne sposobnosti – pojašnjeno je u optužnici.

Prikrivanje

Dodaju da je to pokušao prikriti govoreći S.S. da su se tokom operacije desile komplikacije i da je na desnom jajniku uočio cistu koju je morao ukloniti, te je o ovome informisao i njenog supruga.

– Nizom ljekarskih pregleda preduzetih nakon ove operacije utvrđeno je potpuno odsustvo desnog jajnika kod S.S. – stoji na kraju optužnice koju je protiv njega podiglo prijedorsko tužilaštvo.

Prema nezvaničnim informacijama, taj odstranjeni organ nije poslat na patohistološku analizu, iako je to bio protokol.

Mito

Ovo nije jedina optužnica sa kojom se sreo Lovre tokom svoje ljekarske karijere. On je već osuđen zbog primanja mita na novčanu kaznu.

Podsjetimo, Lovre je od Sulje Kusurana uzeo mito od 500 evra kako bi sačinio lažni nalaz. U nalazu je naveo da je Suljin sin Dino zadobio povrede glave i rebara, iako to nije bilo tačno.

Dino je planirao da ovaj lažni nalaz iskoristi tako što bi tužio policiju Republike Srpske da su ga navodno pretukli. Međutim, Lovre je uhapšen u trenutku kada je primio označene novčanice. Nakon toga je priznao krivicu za primanje mita.

Za ovo djelo dobio je samo novčanu kaznu od 20.000 maraka, a republički tužilac nije zatražio da mu se zbog toga zabrani obavljanje poslova na određeni period, što je inače praksa.

Nakon što je u javnost izašla informacija o ovoj presudi, direktor Opšte bolnice „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru Mirko Sovilj je dao otkaz Lovri zbog ovog slučaja.

– Zbog presude koja mu je izrečena mi smo donijeli odluku da dobije otkaz, jer tako propisuje zakon – rekao je Sovilj.

Novi posao na UKC RS

Rukovodstvo Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske je, i pored ove pravosnažne presude, zaposlilo Lovru.

Foto: Dejan Božić – RAS Srbija

U UKC Republike Srpske ranije su nam potvrdili da je Lovre 19. februara 2018. zaključio ugovor o radu na 3 mjeseca i raspoređen je na radno mjesto doktor medicine-specijalista opšte hirurgije u Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC RS.

Nakon što su mu istekla ova tri mjeseca, ugovor mu je opet produžen.

Autor: Goran Obradović – SrpskaInfo.com

Comments are closed.