„Hljeb života“ Prijedor: Počela podjela 8.000 novogodišnjih paketića

hljeb zivota-pocela podjela paketicaHrišćansko humanitarno udruženje „Hljeb života“ iz Prijedora počelo je danas podjelu 8.000 novogodišnjih paketića koje je, kao i prethodnih godina, obezbijedila britanska humanitarna organizacija „Samaritan’s Purse“.

Predsjednik udruženja „Hljeb života“ Danko Malešević rekao je Srni da će u naredne dvije sedmice svi đaci od 1. do 5. razreda svih osnovnih škola u gradu Prijedoru dobiti paketiće.

„Paketiće će dobiti i djeca ovog uzrasta u školama u Oštroj Luci, Krupi na Uni i Novom Gradu, kao i djeca povratnika u opštinama Bosanski Petrovac i Grahovo“, kazao je Malešević.

Nakon podjele paketića po školama, uslijediće i ulična podjela, mahom po izbjegličkim naseljima, dok je za 8. januara predviđena podjela oko 500 paketića za djecu iz porodica sa četvero i više djece u Pozorištu Prijedor uz prigodnu novogodišnju predstavu za djecu.

Riječ je o akciji prikupljanja paketića u kutijama od cipela koju je britanska humanitarna organizacija „Samaritan’s Purse“ pokrenula 1990. godine kada je Dejv Kuk iz Sjevernog Velsa, otac četvero djece, vidio potresnu TV priču o djeci u rumunskim sirotištima. Iste godine konvoj pomoći vrijedne 60.000 funti otišao je za Rumuniju, a među donacijama su bili i paketići upakovani u kutije od cipela.

Dvije godine kasnije 22 kamiona paketića u kutijama od cipela stigla su u sedam zemalja srednje i jugoistočne Evrope, a od 1996. do danas svake godine iz Velike Britanije isporuči se više od milion takvih poklona u više od 36 zemalja svijeta.

Od 2010. godine postoji mogućnost onlajn darovanja gdje donor napravi virtuelni paketić, uključujući poruku i svoju fotografiju, te uplati odgovarajući iznos, a aktivisti organizacije „Samaritan’s Purse“ je sačine i pošalju na krajnju destinaciju.

Paketići su obloženi ukrasnim papirom, imaju oznake za dječake i djevojčice, kao i oznake za tri različita ukrasa. Sadržaj im je veoma maštovit i raznovrstan, daleko bogatiji nego što bi se moglo pretpostaviti da može stati u jednu kutiju za cipele.
SRNA

Comments are closed.