Hobi aviomodelarstvo

Mnogim ljudima odlazak u penziju nije kraj radnog vijeka,već početak jednog novog stvaralačkog doba koje im mnogo znači. Jedan od takvih je i Prijedorčanin Jefto Miljatović koji uprkos svojih 75 godina svaki dan marljivo radi na avio maketama jer mu je hobi izrada avio-modela. Negdje sredinom prošlog vijeka završio je vazduhoplovnu školu u Zemunu i stekao zvanje avio limar. „Veliku ljubav prema tom zanatu ulio mi je Stevo Putnik, koji je bio jako dobar majstor i u meni je vidio talenat za taj posao. Sjećam se da nam je te daleke 1950. godine donosio iz američke ambasade razne slike i mi smo po njima radili makete aviona,išli smo na izložbe na kojima sam kao učenik sve tri godine školovanja dobijao nagrade za svoje radove“, priča čika Jefto. Dodaje da je u školi bilo oko 200 učenika i da su struke bile razne, a da je njegov majstor za njega odredio da bude avio limar i tako mu je odredio i cijeli život. On je po završetku škole, kao odličan učenik i dobar praktikant dobio posao u preduzeću „Ikarus“ i prototipskom odjeljenju.
„Radili smo tada prve domaće avione „451 M“, „452“ i „zolju“ kao i domaće visokosposobne jedrilice. Bio sam kasnije nastavnik praktične nastave u Rajlovcu, pa zaposlen u „Famosu“ da bih penziju dočekao u Prijedoru“, priča Jefto. Ono po čemu je danas poznat je upravo taj neobičan hobi, izrada limenih, metalnih modela aviona.Za izradu koristi cinčani i bakreni lim i alate koje je uglavnom sam izradio. „Da bih napravio jednu maketu, recimo helikoptera teba mi malo više vremena kako bi konačni model izgledao estetski lijepo i da je kvaliteta treba mi i osam dana“, kaže Jefto i dodaje da je do sada izradio više stotina maketa, koje je uvijek poklanjao poznanicima i prijateljima. Njegove modele imaju svi komandanti vazduhoplovnih komandi zemalja koji su dolazili u posjetu Ratnom vazduhoplovstvu Jugoslavije.
Kaže da zarade od tog hobija gotovo da i nema i to mu i nije cilj. „Bitno je da uvijek nešto radim, tako se osjećam bolje daleko bolje nego kad sjedim i ne radim ništa. Imam svoju radionicu i to je moje novo radno mjesto“, priča čika Jefto i s ponosom pokazuje da je pored modela aviona, uradio i jedan rakijski kotao koji radi kao i svaki drugi kotao, a djelo njegovih ruku su i tamburice, ploske, čamci i još mnogo drugih predmeta koje kad dobije ideju da uradi uglavnom i napravi. „Ništa do sada nije promaklo mojim rukama i nema tog, pa i najpreciznijeg rada koji nemogu uraditi i to doprinosi da se radujem svakom novom danu jer znam da ima neki smisao“, kaže na rastanku čika Jefto. Jefto ima veliku želju da se upozna sa mladim inovatorima iz prijedorske elektro-škole, za koje je čuo da su veoma talentovani i da svaka generacija izradi po jedan novi pronalazak, koji je uvijek nagrađen. „Mislim da bi mogli da razmijenimo neke ideje i da bih mnogo od njih mogao da naučim, ali i da se pred njima ne postidim da i ja nešto mogu da ih posavjetujem“, kaže Jefto.
Glas Srpske