Hobi Prijedorčanke Aleksandre Bartoš-Ljubav i zarada od egzotičnih biljaka

Ovogodišnja suša je uništila skoro sve voće Prijedorčanke Aleksandre Bartoš(73), koja odavno uzgaja kod porodične kuće mnoge vrste egzotičnog voća. Ove godine će, nažalost, malo toga ubrati.

Aleksandra Bartoš i danas aktivno radi oko kuće sve poslove i, kako kaže, ne da godinama da je svladaju. U dvorištu uzgaja smokvu, limun, kivi, jabuke, dve vrste grožđa, ruzmarin.

Pre tri godine je posadila i kafu, ali je ove godine, kada je trebalo da ubere plodove, suša je uništila stabljiku.

-Pamtim da je davne 1950. godine bila ovolika suša i vladala je velika glad. Od tada ne pamtim da je potrajao ovako dugo sušni period. Sve je zimus uništeno od mraza, te od sunca i vrućine tokom leta. Jabuka nema na grani. Tako je i sa smokvom i kivijem – priča Aleksandra.

Prethodnih godina je brala po 70 kilograma kivija, ali ove godine na granama nema nijednog.

Aleksandrin limun je bio njen ponos, a ove godine na stablu stoje samo dva, tri ploda i to osušena. Grožđe je počelo plaviti u nevreme, a vremešna i marljiva Prijedorčanka priča da je letinu uništio i led. Ostalo je samo ono što je zasađeno u plastenicima.

– Imamo 300 kvadrata plastenika. Uzgajam paprike i paradajz, krastavce. Najdraži su mi „nimoneta“ paradajz i „ringo“ paprika. – kaže ona.

Deo roda proda, da bi zaradila koju marku. Dosta toga Aleksandra podeli priteljima i rodbini.

Na aroniji samo jedan grozd
Stabljika aronije je ove godine novina u vrtu Aleksandre Bartoš.

– Čula sam da je aronija izuzetno zdrava i lekovita i odmah sam odlučila da ja zasadim. Ali, evo, ove godine je nikao samo jedan grozd njenih bobica. Šteta što je suša uništila sve, ali neka je zdravlja, pa će biti svega- kaže Aleksandra.
Blic

Comments are closed.