Hor Vilenjak kao inkubator muzičkih talenata

Dječiji hor „Vilenjak“ iz Prijedora okuplja 36 članova uzrasta od četiri do šest godina, iako među članovima ima čak i nekoliko trogodišnjaka, i prvi je hor za predškolce osnovan u gradu na Sani. Profesor Goran Vuleta, muzički pedagog i vođa hora, potvrdio je da sa svojim kolegama planira i osnivanje starijih kategorija, prvenstveno od sadašnjih članova. „Očekujemo da u lokalnoj zajednici budemo prepoznati kao inkubator muzičkih talenata uopšte i nadamo se podršci opštine Prijedor i ovdašnjih ustanova kulture“, rekao je Vuleta Srni. On je pojasnio da se na ovom uzrastu vježba upjevavanje, pravilno disanje, postavka glasa i koreografije, sve uz klavirsku ili pratnju matrice koju nastavnici sami prave, a da su na repertoaru dječije pjesmice na srpskom i na stranim jezicima.
„Iako su maleni, `vilenjaci` su dosta disciplinovani. Dobrodošlo je svako dijete koje može da sjedi 30 minuta, budući da se preostalih 15 minuta rade koreografije i pjeva stojeći na podijumu“, naveo je Vuleta. On je dodao da je u planu osnivanje i starijih grupa – od šest do deset i od deset do 16 godina, što zavisi od interesovanja roditelja i djece, kao i registrovanje hora, a do tada će sadašnji hor djelovati u okviru Muzičke škole „Savo Balaban“ iz Prijedora. „Želimo jaku osnovu za buduće mješovite horove, imajući u vidu da Prijedor sada ima samo jedan hor. Ako djeca pjevaju od treće do 16. godine, smatramo da je to vrhunski materijal za ozbiljne horove“, istakao je Vuleta.
Prema njegovim riječima, sadašnji prostor za probe je jedini na raspolaganju, uredan je, ali potrebama ne odgovara pretrpanost školskim klupama i stolicama. „Nastojaćamo da nađemo veće i adekvatnije prostorije. Bilo bi idealno da imamo samo stolice poredane ukrug i prostor za koreografiju unutra. Ovako, sada izvodimo grupu po grupu, ne mogu sva djeca igrati istovremeno“, naglasio je Vuleta. Dječiji hor „Vilenjak“ osnovan je u septembru prošle godine i do sada je imao četiri nastupa: godišnji koncert Muzičke škole „Savo Balaban“, novogodišnji koncert u Dječijem vrtiću „Radost“, koncert prilikom dodjele novogodišnjih paketića i koncert za 8. mart. „Naredni nastup imaćemo za Noć muzeja, 14. maja, u lapidarijumu Muzeja Kozare“, najavio je Vuleta.
Osim Vulete, sa djecom u ovom horu radi još dvoje mladih profesora prijedorske muzičke škole, diplomirani muzički pedagozi Branka Vuleta i Vesna Mršić. Cijena mjesečne članarine je 10 KM, probe su dva puta sedmično po jedan školski čas, a jednom mjesečno nastavnici mališane počaste sokovima i slatkišima.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.