Hrišćansko humanitarno udruženje Hljeb života: Novogodišnji paketići za 8.000 djece

srna-paketici-hljeb zivotaHrišćansko humanitarno udruženje (HHU) „Hljeb života“ iz Prijedora u tekućim prazničnim danima obradovalo je novogodišnjim paketićima 8.000 djece u prijedorskoj regiji, ali i povratnike u dijelu Federacije BiH, potvrdio je Srni predsjednik ovog udruženja Danko Malešević.

Popularne paketiće zapakovane u kutije od cipela, kao i prethodnih godina, obezbijedila je britanska humanitarna organizacija „Samaritan’s Purse“.

„Veći dio podijelili smo svim đacima od 1. do 5. razreda u svim prijedorskim te školama u Oštroj Luci, Kostajnici i Novom Gradu, te predškolcima u nekim prijedorskim naseljima. Tri stotine paketića uputili smo djeci povratnika u opštinama Bosanski Petrovac i Grahovo“, kazao je Malešević.

Paketići su podijeljeni i udruženjima samohranih roditelja, porodica se četvero i više djece, te onima koja se brinu o djeci sa posebnim potrebama i o djeci koja dolaze iz problematičnih porodica ili su sama u sukobu sa zakonom.

„Za 8. januara predviđena podjela stotinu paketića za djecu u Ljubiji, a oko 200 paketića obezbijedili smo za uličnu podjelu“, dodao je Malešević.

Riječ je o paketićima u kutijama od cipela koju je britanska humanitarna organizacija „Samaritan’s Purse“ pokrenula 1990. godine kada je Dejv Kuk iz Sjevernog Velsa, otac četvero djece, vidio potresnu TV priču o djeci u rumunskim sirotištima. Iste godine konvoj pomoći vrijedne 60.000 funti otišao je za Rumuniju, a među donacijama su bili i paketići upakovani u kutije od cipela.

Dvije godine kasnije 22 kamiona paketića u kutijama od cipela stigla su u sedam zemalja srednje i jugositočne Evrope, a od 1996. do danas svake godine iz Velike Britanije isporuči se više od milion takvih poklona u više od 36 zemalja svijeta.

Od 2010. godine postoji mogućnost onlajn darovanja gdje donor napravi virtuelni paketić, uključujući poruku i svoju fotografiju, te uplati odgovarajući iznos, a aktivisti organizacije „Samaritan’s Purse“ je sačine i pošalju na krajnju destinaciju.

Paketići su obloženi ukrasnim papirom, imaju oznake za dječake i djevojčice, kao i oznake za tri različita uzrasta. Sadržaj im je veoma maštovit i raznovrstan, daleko bogatiji nego što bi se moglo pretpostaviti da može stati u jednu kutiju za cipele.
SRNA

Comments are closed.