Humanista rekorder iz Donje Ljubije – Šahbaz Ramić krv darovao 160 puta

Šahbaz Ramić (59), mještanin Donje Ljubije kod Prijedora, do sada je u životu krv darovao čak 160 puta, prvi put još daleke 1969. godine, nakon jedne saobraćajne nesreće u kojoj se hitno tražila dragocjena tečnost.

-Povrijeđeni je bio iz mog komšiluka, a ja sam bez razmišljanja priskočio u pomoć i dao krv: Bio sam presretan što mogu nekom pomoći. Kasnije je sve išlo nekako svojim tokom- prisjeća se Šahbaz svog prvog darivanja krvi.

S nekima od onih kojim je njegova krv spasila život dugo je i kontaktirao, a priznaje da bi volio da zna gdje se danas nalazi Muharem Bašić kojeg je ovaj humanista iz Donje Ljubije vratio u život.

– Polugom sam, nakon saobraćajne nesreće, razvalio vrata smrskanog auta, pokupio čovjeka i odveo ga u bolnicu. Tamo sam mu i dao krv. Kasnije, kada je ozdravio došao je u Donju Ljubiju da me vidi. I tako je bilo punih deset godina, sve do 1992. godine. Sad bih volio da znam gdje je i ako je živ da mi se obavezno javi- kaže Šahbaz koji je za svoje darivanje krvi, od Crvenog križa, kao član Federalnog Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi USK, dobio i brojna priznanja.

Izvor: Dnevni avaz

Comments are closed.