Humanitarni koncert »Za Nađu«

20150513155841_304910

Humanitarni koncert „Za Nađu“, troipogodišnju djevojčicu sa rijetkim oboljenjem, biće održan u Prijedoru, 27. maja, najavio je danas direktor Sportske dvorane „Mladost“ Prijedor Darko Stojanović.

„Pozivamo sugrađane da u što većem broju dođu na ovaj humanitarni koncert. Cijena ulaznice je tri KM“, rekao je Stojanović Srni.

Otac djevojčice Nađe, Mladen Turudija iz Prijedora rekao je danas Srni da se djevojčica rodila sa teškim i rijetkim anomalijama urogenitalnog trakta i da je jedini pacijent sa takvom kombinacijom dijagnoza u Evropi.

„Rođena je bez analnog i bez vaginalnog otvora. Na dan rođenja odmah je imala prvu operaciju, a za svoje nepune četiri godine ukupno šest operacija. Veliku nuždu vrši preko takozvane stome – otvora na stomaku na koji je zakačena kesa, a malu preko urinarnog katetera“, pojasnio je Mladen Turudija.

Nađi su hirurškim putem napravljeni analni i vaginalni otvori, ali joj je nakon godinu dana dijagnostikovan ulcerozni kolitis od kojeg se ni do danas nije izliječila jer ne podnosi nijednu od isprobanih terapija. Stomi ističe vrijeme, a hirurški zahvat uklanjanja stome je nemoguće obaviti dok se ne zaliječi upala debelog crijeva.

„Jedina nada nam je čuveni gastroenterolog Alberto Penja /77/ z Amerike koji nakon deset godina dolazi u Evropu na simpozijum od 26. do 29. maja u Milanu. On je vrhunski stručnjak za ovu oblast i imao je 300 operacija, ali čak ni on nijedan slučaj kao Nađin“, rekao je Turudija.

On je dodao da se ovom humanitarnom akcijom prikuplja novac za put u Italiju na koji bi trebalo da odu Nađa sa majkom Dušicom i sa dječijim hirurgom Sanjom Sinđić iz Tiršove klinike u Beogradu.

„Stupili smo putem elektronske pošte s čuvenim ljekarom Penjom i on je izrazio želju da primi i pregleda Nađu i da nas posavjetuje šta da radimo u situaciji koja nam izgleda bezizlazna“, naveo je Turudija.

Turudija radi na pilani u Srpcu, supruga Dušica nije zaposlena. Iz Prijedora su se preselili u Banjaluku kako bi bili bliže Kliničkom centru Banjaluka. Osim Nađe, imaju i dvogodišnjeg sina.

Inicijator i organizator humanitarnog koncerta je Izvorna grupa „Novo Potkozarje“ iz Prijedora osim koje će na koncertu nastupiti i SKUD „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor, KUD „Milan Egić“ iz Brezičana, KUD „Kozara“ Prijedor, KUD „Knešpolje“, Jandrino jato, Dragan i Divna Stojisavljević, Ranko Stojanović, Krajišnici Boro i Sale i Momo Stanić.

Pomoć za liječenje male Nađe može se uplatiti na žiro račun broj 5551000020669213 u Novoj banci otvoren na ime Dušica Turudija.

Autor: SRNA – Nezavisne novine

Comments are closed.