Humanitarni most-Novo ime na listi nevoljnika

Anonimni donator iz Ferere nastavlja tradiciju dobročinstva šaljući povremeno novčane priloge za štićenike Humanitarnog mosta.
Tako je nedavno ponovo poslao 100 evra, a na spisku nevoljnika kojima je namenio po 25 evra samo je jedno novo ime. To je Stevo Podunavac, 75-godišnji prognanik iz Hrvatske koji će ostatak života provesti u stambenom kontejneru, smeštenom u prijedorskom izbegličkom naselju Stari voćnjak.
Tuga urezana u svaku boru ovog napaćenog čoveka i usamljenost koja se čita u njegovim očima, nisu ostavili ravnodušnim ni našeg plemenitog čitaoca koji je svoje mesto pod suncem našao u Italiji. On Stevi Podunavcu nije ni reč napisao. Nije ni morao, jer ovaj starac, koji je sa suprugom i ćerkom promenio desetak izbegličkih prihvatnih centara, da bi u Starom voćnjaku bez obe ostao, znaće da je sve više ljudi pod kapom nebeskom kojima nije svejedno da li je gladan ili sit, zdrav ili bolestan. I biće mu lakše.
Ostala tri štićenika Humanitarnog mosta već su dobijali donacije u istom iznosu od ovog donatora. I 19-godišnja Aleksandra Gušić detinjstvo je provela po zimi hladnim i vlažnim, a leti toplim i sparnim izbegličkim sobičcima. Tek što se zadevojčila roditelji rešiše da se vrate u Hrvatsku i obnove kuću i imanje u Radmanovcu na Kordunu. Ali, nije im se dalo. Otac umre i Aleksandra osta sa majkom Dragicom. Živeći od 150 evra mesečno, snovi ove devojke gubili su se kao pena od sapunice. Umesto fakulteta, završila je frizerski zanat, umesto rada u salonu, mora da se zadovolji povremenim mušterijama koje prima u dvorištu ili staroj kući.
Kao ni Aleksandra, ovog puta nisu izostala ni dva njena muška imenjaka, istina mnogo mlađa i sa drugačijim nevoljama.
Aleksandar Golijan iz Han Pijeska boluje od urođenog poremećaja metabolizma i imao je samo devet meseci kada su čitaoci „Vesti“ počeli da mu obezbeđuju specijalno mleko, jedinu hranu i lek. Njegov pokojni otac Milanko često je govorio da su ga on i supruga Mirka rodili posle 18 godina braka, a zemljaci othranili.
Drugi Aleksandar preziva se Smukov i štićenik je Humanitarnog mosta već punih pet godina. Ovaj osmogodišnjak iz Dobrinaca kod Rume život je platio amputacijom oba oka, uprkos donacijama čitalaca „Vesti“ koje su mu omogućile operaciju u Esenu i njihovoj iskrenoj brizi i ljubavi, kojima ga još uvek obasipaju.

POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Hum
Vesti-online.com

Comments are closed.