I treća transplantacija sve izvesnija

Pročitavši na stranici Humanitarnog mosta priču o 11-godišnjem Mihajlu Kukiću iz Prijedora, kome je potrebno 5.000 evra za transplantaciju rožnjače na oba oka, dobrotvor Miloš Pilipović, iz Hamburga, rodom iz sela Grmuša između Bihaća i Bosanske Krupe, poželeo je da mu pomogne. Što je naumio, to je i učinio poslavši posredstvom Redakcije „Vesti“ novčani prilog od 100 evra sa željom da ovaj mališan što pre ozdravi.
Reporteri „Vesti“ obavestili su njegovu porodicu o prispeću donacije, što ih je veoma obradovalo i ohrabrilo.
– Već duže vreme nam se niko od dobrih ljudi nije javljao i verujte da sam pomislila da nam se niko više i neće javljati.
Zato sam veoma prijatno iznenađena ovom donacijom, tim pre što je neko mislio na mog sina i poželeo da mu pomogne.
Svaka donacija nam je više nego dobrodošla sada kada se borimo sa Mihajlovom drugom boljkom nakon izlečenja od leukemije, kada je bio podvgrnut transplantaciji kostne srži i jetre u Italiji. Naravno, svaki prilog pomaže da se akcija uspešno privede kraju.
Kao što sam već rekla, jedan od kontrolnih pregleda ukazao je da Mihajlo ima teško oštećenje rožnjače na oba oka, što je nastalo kao posledica velikog broja hemioterapija, zračenja i jakih lekova koje još uvek pije. Zato nam je veoma važno da ovaj zahvat bude uskoro obavljen – rekla je majka Sonija Kukić.
Ono što je dobročinitelja iz Nemačke ganulo, zbog čega je poželeo da svoju pomoć uputi upravo ovom mališanu, nije teško odgonetnuti. Mali Mihajlo je pre dve godine bio u Milanu, gde su mu obavljene dve transplantacije o kojima majka govori.
Tada su lekari savetovali njegove roditelja da Mihajlo bude podvrgnut i trećoj kako ne bi ostao bez vida, ali kako ona iznosi 5.000 evra, tako su se već iscrpljeni roditelji našli u teškoj situaciji jer toliku sumu sami nisu mogli da obezbede, baš kao ni za prethodno lečenje koje su finansirali Italijani.
Razlog tome je taj što Mihajlovi roditelji Sonija Kukić i suprug Milenko, ratni vojni invalid Vojske Republike Srpske, žive od njegove skromne penzije.
Zahvaljujući pomoći plemenitih čitalaca „Vesti“, Mihajlov odlazak u Italiju na lečenje se približio, jer je prikupljena skoro cela suma. Ipak, dok se ne prikupi i taj manji deo, Kukići neće moći mirna srca u Milano, jer sami ne mogu da pokriju troškove putovanja i boravaka, niti da dodaju nedostatajuća sredstva.
Nedostaje 600 evra
Kada se saberu sve do sada pristigle donacije za transplantaciju rožnjače Mihajlu Kukiću, uključujući i poslednju iz Nemačke, dolazi se do sume od 4.400 evra. Uvereni smo, kao i roditelji bolesnog dečaka, da će nedostajućih 600 evra biti prikupljeno veoma brzo i da će transplantacija rožnjače biti obavljena, tako da će i Mihajlo uživati u prolećnim bojama i mirisima.

U Italiju u maju ili junu
– Kako je skoro cela suma prikupljena, verujte da smo ipak mnogo mirniji. Razlog tome je i skorašnji odgovor italijanskih lekara, koji su nam preporučili da na kontrolni pregled dođemo u maju ili junu. Tek tada će moći da nam kažu tačan datum transplantacije. Činjenica je da se ona mora obaviti, a kada tačno, oni će odlučiti imajući u vidu svu kompleksnost njegovog stanja.
Savetovali su nam da u međuvremenu smanjimo upotrebu kapi za oči, kako bi i one same mogle koliko toliko da se regenerišu, ali i kako bi rezultati transplantacije rožnjače bili bolji – ispričala je našim novinarima majka Sonija, koja bdi nad svakim pokretom svog jedinca.

POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu:
hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.
Vesti

Comments are closed.