Iako nagrađivan, patent Prijedorčanina Zdravka Jovića još se ne proizvodi

Prijedorski inovator Zdravko Jović ovih dana okitio se još jednim priznanjem za svoju inovaciju, wc šolju sa optimalnim položajem, koje je dobio na Sajmu tehnologije i inovacija u Beogradu. Do sada je ovaj prijedorski nastavnik geografije i istorije, koji se okušao i u inovacijama, dobio niz priznanja na sajmovima inovatora, ali još uvijek nije doživio da se njegov izum serijski proizvodi. Priznanja su mu stizala i iz zdravstvenih ustanova, pa i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Dobijao je i novčane nagrade, međutim Jovićeva želja da njegov izum krene u serijsku proizvodnju nikako da se ostvari.

– Ne mogu reći da nije postojala ozbiljna namjera preduzeća za proizvodnjom njc šolja sa optimalnim položajem. Iz preduzeća „Keramika“ iz Mladenovca, koje važi za jedno od najpoznatijih keramičkih proizvođača na Balkanu, razgovarali su samnom i izrazili spremnost da proizvode ovu wc šolju, ali još uvijek nema ništa od toga. Distributeri njihovih proizvoda ne naručuju ovaj proizvod – objasnio je Jović i dodao da ovo preduzeće u proizvodnju nekog proizvoda ulazi tek ako ima naručeno bar 200 komada.
Jovićeva wc šolja za razliku od onih klasičnih ima svojih prednosti jer, jer kako on tvrdi, čovjek se na njoj prilikom obavljanja fizioloških potreba dovodi u prirodan, odnosno optimalan položaj u kojem su opušteni svi neophodni mišići.

– Do ovakvog zaključka sam došao čitajući brojnu literaturu iz koje sam saznao da u tom procesu učestvuje čak trideset mišića. Na klasičnoj wc šolji oni ne mogu normalno da funkcionišu jer su koljena čovjeka previše odmaknuta od lica, a što nije prirodni položaj i što negativno utiče na ljudsko zdravlje. Sve su ovo potvrdili i timovi ljekara koji su pomno proučili moj patent i usaglasili se da je riječ o vrlo dobrom i za čovjeka korisnom izumu – objasnio je Jović.

On je spreman da svoj izum ponudi nekim stranim proizvođačima, jer je siguran da će biti prihvaćen. Takav je bio slučaj sa patentom poljoprivredne priključne mašine za kompletnu obradu zemljišta u jednom potezu takođe Prijedorčanina Zorana Veselinovića. Njega su objeručke prihvatili Francuzi sa namjerom da počnu sa proizvodnjom.

Comments are closed.