Igor Sovilj: Nove tehnologije kao sredstvo za promociju alternativnih mišljenja

Igor Sovilj, angažovani umjetnik i kulturni menadžer iz Prijedora, održao je prezentaciju na POINT konferenciji o online aktivizmu kroz umjetničke prakse. Igor je govorio o korištenju novih tehnologija u kontekstu Bosne i Hercegovine, te kako ih stare ideološke struje koriste za učvršćivanje dominantnih društvenih stavova.
Naglasio je da bi uloga umjetnika/ca u BiH mogla biti u tome da nove tehnologije upotrebe za promociju alternativnih mišljenja, te podsticaj društvenim promjenama. Igor je govorio i o “haktivizmu”, umjetničkom pristupu aktivizmu kroz korištenje humora i satire. Prednost ove vrste aktivizma je njena anonimnost i globalna vidljivost. Jedna vrsta haktivizma je preuzimanje web-strana od strane hakerskih grupa, ili pravljenje “lažnih” web-strana u svrhu promovisanja i širenja ideja i poruka na kreativan način. Web okupljanja, e-mail “bombardiranje”, kodirani mailovi i pravljenje mirror-siteova su još neke forme haktivizma koje je predstavio, no poseban fokus stavljen je na anonimno blogovanje, kada se koriste pseudonimi kako bi se smanjio negativan pritisak na blogere/ke koje/i žele da slobodno promoviraju svoje ideje.
Primjer uticaja koji se može postići putem anonimnog blogovanja su i nedavna dešavanja vezana za blog Radost Stroynik, koja su snažno odjeknula kako u BiH, tako i šire. Putem ovog bloga, organizovano je prvo “javno” prikazivanje kontraverznog filma Anđeline Džoli “U zemlji krvi i meda” u Republici Srpskoj, koje je izazvalo veliku pažnju medija i javnosti gotovo preko noći. Glavna poruka i cilj bloga Radost Stroynik je da postoji otpor monolitnim stavovima koje promovišu mejnstrim mediji te da u Republici Srpskoj ne misle svi isto ni o prikazivanju ovog filma, ali ni o ostalim društvenim i političkim pitanjima.
POINT konferencija (Politička Odgovornost i Nove Tehnologije) je regionalna konferencija organizacija civilnog društva iz 7 država jugoistočne Evrope koje se intenzivno bave korištenjem novih tehnologija u svom radu. POINT konferenciju organiziraju UG „Zašto ne“ iz BiH u saradnji sa CRTA-om iz Srbije, te Metamorphosis-om iz Makedonije, a u organizacionom odboru konferencije su i Mjaft iz Albanije, CDT, CEMI i MANS iz Crne Gore, CCI, 6yka iz BiH, FLOSSK sa Kosova, te CERP centar iz Hrvatske.
point.zastone.ba

Comments are closed.