Ilegalci taksistima ispraznili kase

Vožnja taksijem za mnoge Prijedorčane je postala luksuz koji malo ko sebi može da priušti, zbog čega taksisti jedva sastavljaju kraj s krajem.
Ovo je rekao predsjednik prijedorskog Udruženja taksista Mićo Šormaz i dodao da u ovom gradu ima 45 taksista.
– Na taksi stajalištu kod nekadašnjeg hotela „Balkan“ stoje taksisti od šest ujutro pa do ponoći i u prosjeku ne odvozu ni po dvije gradske vožnje – rekao je Šormaz i dodao da više od besparice taksiste zabrinjava nelojalna konkurencija.
– Postoje taksisti koji su privremeno odjavili djelatnost, a rade regularno kao i mi ostali koji smo izmirili sve obaveze. Imaju postavljene taksi table i prolaze kraj inspektora svaki dan, a ništa se ne preduzima – ogorčen je Šormaz.
Dodaje da poseban problem predstavljaju „ilegalci“ koji idu ispred taksista i ugovaraju vožnje za Banjaluku, banju Lješljane ili Zagreb.
– Van svake pameti je ići u Zagreb ispod 120 KM jer je prije pet godina za vožnju do ovog grada bilo potrebno da se izdvoji 150 KM, a ilegalci sada prevoze putnike za 90 maraka. Ovi prevoznici ne plaćaju ništa osim goriva, putnike prevoze u starim vozilima, bez potrebne opreme, vazdušnih jastuka, tako da je vožnja jeftinija, ali vrlo nesigurna – rekao je Šormaz.
Prema njegovim riječima, najčešće mušterije taksista su oni koji ne mogu da dođu do gradskog autobusa.
– Vikendom uglavnom razvozimo mlade kućama, što i nije neka zarada jer oni ponekad nemaju ni dovoljno para. Ima kolega koji u vozilo prime i po njih devet, a to policija i inspekcija tolerišu – tvrdi Šormaz.
Opštinski saobraćajni inspektor Zoran Baljak je istakao da nije tačno da ne kažnjavaju nelegalne prevoznike, kao i da su mnogi zbog visine kazne i međuvremenu odustali od ilegalnog prevoza.
– Nelegalne prevoznike sankcionišemo naplatom prekršajnih kazni koje su od 500 do 5.000 maraka. Neki su platili dva-tri puta kaznu, ali su mnogi i odustali – rekao je Baljak i dodao da će u saradnji sa nadležnim opštinskim odjeljenjem obaviti uvid u evidenciju odjavljenih taksi prevoznika, jer drugačije ne mogu da utvrde koji su taksisti odjavili djelatnost, a i dalje taksiraju.
Pritužbe
U opštinskom Odsjeku sa saobraćaj i parkinge potvrđuju da je pojava ilegalnih prevoznika učestala u posljednje dvije godine.
– Poslije kažnjavanja neki odustaju, ali se uvijek pojavljuju novi kojima je to neki vid zarade. U saradnji sa saobraćajnom policijom i inspekcijom radimo na suzbijanju ove pojave, a pritužbi je bilo i od taksista i Udruženja autoprevoznika – rekao je šef Odsjeka Aleksandar Jeftić.
Glas Srpske

Comments are closed.