„Impro“ Prijedor: Propao pokušaj prodaje dijela stečajne mase

Prodaja imovine prijedorskog „Impra“, koji je u stečaju od aprila prošle godine, na ročištu održanom danas u Osnovnom sudu u Prijedoru proglašena je neuspjelom.

„Kako nije bilo ponuđača zainteresovanih da za imovinu plate najmanje polovinu utvrđene vrijednosti, sud je donio zaključak kojim je prvo ročište proglašeno neuspjelim, a drugo ročište biće zakazano u roku od 30 dana od objavljivanja današnjeg zaključka“, rekao je sudija Jovo Đukanović.

Imovina proizvodnog pogona „Impra“ u Brezičanima kod Prijedora, koja predstavlja dio stečajne mase, prvobitno je bila procijenjena na 14 miliona KM, a ponovnim vještačenjem utvrđena je njena nova vrijednost od 12,5 miliona KM.

Na usmenom javnom nadmetanju mogli su učestvovati potencijalni kupci spremni da plate najmanje polovinu utvrđene vrijednosti, a koji su prethodno bili dužni uplatiti depozit i garanciju, ali takvih nije bilo na današnjem ročištu.

Tokom ročišta kao kupac se prijavio jedan od tražilaca izvršenja prodaje, koji su po zakonu izuzeti od obaveze uplate depozita i garancije, ali je ponudio tri miliona KM što je bilo manje od potrebnog iznosa.

Tražioci izvršenja prodaje imovine su članice Hipo grupe u BiH – banka i lizing, koji od „Impra“ potražuju blizu šest miliona KM.

Za oko 70 radnika „Impro“ duguje oko 270.000 KM za šest neisplaćenih plata, te oko 470.000 KM za doprinose, a radnici su u prvom isplatnom redu.

Isplatu potraživanja, osim radnika i tražilaca izvršenja, čekaju i dobavljači, „Elektrodistribucija“, Poreska uprava i mnogi drugi.

Pokretanje stečaja u „Impru“ predložili su „Top farm“ iz Nove Topole i Hipo Alpe Adria lizing Banjaluka zbog nemogućnosti izmirenja dospjelih novčanih obaveza.

Od 2006. godine „Impro“ je u većinskom vlasništvu banjalučkog preduzeća „Orion 3″ koje je na slobodnom berzanskom poslovanju kupilo 56,34 odsto akcija ove mesne industrije.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.