Incidente provocirala lica iz dijaspore

15-Prijedor---CJB

Načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor Dalibor Ivanić izjavio je danas da su incidente koji su obilježili ovo ljeto u gradu na Sani uglavnom isprovocirala lica koja su došla iz dijaspore.

„Isticanje određenih zastava iz ratnog perioda ima posebnu težinu i dimenziju zavisno od mjesta gdje se istaknu. Nije isto kad se ističe takva zastava u Federaciji BiH i u Prijedoru koji je uglavnom nastanjen srpskim življem“, rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je naveo da je CJB Prijedor lica koja su isticala te zastave sankcionisao u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru.

„U svim slučajevima se konsultujemo sa tužilaštvom i tužilaštvo smatra da u ovim slučajevima nije bilo takve pozadine i da nisu nacionalno motivisani, pogotovo u slučaju koji nazivamo `pekoteka` gdje je riječ o licima koja su i od prije kažnjavanja, osuđivana i služila kaznu zatvora i koja su sklona nasilničkom ponašanju“, rekao je Ivanić.

CJB Prijedor je tokom ljeta zabilježio pet incidenata u kojima su učestvovale grupe ili pojedinci Srba i Bošnjaka. Ove incidente obični ljudi doživljavaju kao međunacionalne sukobe, a tako su o njima izvještavali i mediji, iako ih policija kvalifikuje kao prekršaje javnog reda i mira i krivična djela nanošenje tjelesnih povreda i nasilničko ponašanje.

Riječ je o incidentu u saobraćaju u kojem je grupa Bošnjaka pretukla Sinišu Timarca, o incidentu na fudbalskoj utakmici „Rudar“ Prijedor i „Jedinstvo“ Bihać kada su navijači nosili zastave sa ljiljanima i transparent „Genocid vam zaboraviti nećemo, Srebrenica ’95 Prijedor ’92“, o incidentima sa ratnim zastavama u svadbenim kolonama i o tuči ispred pekare u kojoj je grupu Bošnjaka pretukla grupa Srba.

Ivanić je danas takođe pozvao predstavnike medija da se prije objavljivanja informacija i fotografija u vezi sa CJB Prijedor obrate i ovom centru u skladu sa profesionalnim standardima novinarstva, da se čuje i druga strana.

On je naveo da su neki mediji nedavno objavili fotografiju nepropisno parkirano službenog policijskog vozila u centru Prijedoru, na mjestu gdje je istog dana intervenisalo specijalno vozilo pauk na nepropisno parkiranom civilnom automobilu, ali da ti mediji nisu objavili informaciju da je to policijsko vozilo tu bilo parkirano zbog intervencije po prijavi nasilja u porodici.

„Zaista se čudim određenim portalima zašto `zdravo za gotovo` uzimaju svaku fotografiju koju neko od građana Prijedora uslika u smislu pogrešno parkiranog policijskog vozila i odmah je objavi na portalu bez kontakta sa CJB Prijedor“, rekao je Ivanić.

On je pozvao predstavnike medija da ne žure sa objavljivanjem i da se prvo obrate CJB-u.

„Mi ćemo priznati grešku. Imali smo jednu fotografiju gdje je službeno vozilo nagazilo, kako mi kažemo, trotoar da bi /oni iz vozila/ kupili roštilj, ali odmah iza te imamo na istom portalu gdje smo intervenisali zbog nasilja u porodici. Objavite prvu i mi ćemo sankcionisati i utvrditi ko je, ali nemojte nam drugu tovariti da to bude pojava u gradu jer neću da prihvatim da je to tačno“, poručio je Ivanić.

Autor: SRNA

Comments are closed.