Inkubator jedini održiv u Srpskoj, među rijetkima u BiH

Preduzetnički inkubator Prijedor, osnovan 2007. godine, postao je jedini održiv inkubator u Republici Srpskoj /RS/ i među rijetkima u BiH, izjavio je koordinator Agencije za ekonomski razvoj opštine Prijedor „Preda – PD“ Brane Vujasin.

U početku je brojao četiri proizvodna preduzeća sa 15 radnika, a danas ima sedam preduzeća sa 41 zaposlenih.

Bave se proizvodnjom masivnog i namještaja od pločastih materijala, PVC i aluminijske stolarije, te plastične galanterije, a predviđeno je da svako od njih u Preduzetničkom inkubatoru može ostati pet godina nakon čega ustupa mjesto novim početnicima u preduzetništvu.

U osnivanju Preduzetničkog inkubatora Prijedor sa 224.000 evra učestvovala je Evropska komisija u BiH, sa 66.000 evra Ministarstvo inostranih poslova Italije i opština Prijedor sa 16.000 evra, infrastrukturom i ustupanjem dva objekta u krugu kasarne.

„Podršku vlasnicima preduzeća u inkubatoru opština pruža i poreskim olakšicama, popularnim cijenama zakupa prostora, edukacijom preduzetnika, finansiranjem odlazaka na sajmove i seminare, izradom reklamnih i propagandnih materijala ,te fizičkim obezbjeđenjem preduzeća“, naveo je Vujasin.

Inkubator čine dva nekadašnja vojna objekta površine 707 i 680 kvadratnih metara.

Izvor: Glas Srpske