Inovator Vukašin Daljević traži pomoć za otvaranje fabrike-Za superbrave 175.000 KM

Inovator Vukašin Daljević ima rok do januara naredne godine da obezbedi 175.000 KM kako bi počeo fabričku proizvodnju svoje superbrave, koju nisu uspeli da otključaju ni lopovi ni najbolji bravari.

Ako ne obezbedi navedenu sumu, proizvodnja njegove brave ostaće samo pusti san, iako je od konsultantske kuće pri Vladi Holandije dobio garancije za ostatak novca, a projekat vredi 620.000 KM.

Daljević, član Saveza inovatora BiH, ističe da je u stalnom kontaktu s tom kućom, koju vodi Marina Milenković, zastupnica Vlade Holandije za poslovne projekte u balkanskim zemljama.

– Reč je o ozbiljnim ljudima koji su pregledali moj poslovni plan i patent i dali pozitivne ocene. Time bi, nakon tenderskog postupka, bila obezbeđena polovina para za pokretanje proizvodnje, a obećali su i da će obezbediti strateškog partnera za marketing i plasman koji će uložiti 25 odsto. Na meni je da obezbedim ostatak, stavim na račun i registrujem firmu da bi naša saradnja mogla da počne, a holandski novac bi bio operativan do oktobra 2013 – kaže Daljević.

On navodi da čak i kada bi svu svoju imovinu stavio pod hipoteku, ne bi mogao obezbediti ni trećinu potrebne sume.

– Ne mogu da spavam jer vreme ističe, a svestan sam da povoljniju ponudu za otvaranje fabrike nećemo dobiti. Zato neprestano šaljem pisma i „prosjačim“ po raznim državnim i entitetskim institucijama – kaže ovaj inovator iz sela Pejići.

U poslovnom planu je definisana nabavka kompjuterizovanih mašina, repromaterijala i svega što je potrebno za rad fabrike, kao i obuka 25 radnika u Švajcarskoj.

– Ulaganje bi se višestruko isplatilo jer proizvodnja sigurnosnih sistema za zaštitu i bezbednost građana doživljava bum u Evropi. Zamislite da nam više zemalja naruči nekoliko hiljada tih brava! Ljudi bi morali da rade u tri smene, a fabrika bi mogla da poveća kapacitet. Ovo je razvojna šansa za Prijedor, RS i BiH – kaže Daljević.
Press RS

Comments are closed.