Intervju-Prijedor mora naprijed, kategoričan je načelnik opštine Prijedor Marko Pavić-Ekonomija i zapošljavanje u prvom planu

– Prijedor danas je savremen grad sa dugoročnom vizijom razvoja, priznat od Evropske unije kao grad proevropske orijentacije.

– Strateški projekti Prijedora, pored ostalog, su Tvornica crijepa, Cementara i obnova Rudnika željezne rude “LJubija” – kaže Pavić u intervjuu “Kozarskom vjesniku”.

Pred svake izbore, pa i predstojeće oktobarske, uobičajeno je da se sumiraju rezultati i kaže o onome što je učinjeno i urađeno u prethodnom periodu. A kako svaki dobar domaćin drži do riječi i datih obećanja, prvo u nizu pitanja koje smo uputili Marku Paviću, načelniku opštine Prijedor, bilo je da li je ono što je najavljeno, a programski podržano u opštinskom parlamentu, i ostvareno.

Održano obećanje
– Prije skoro osam godina, obećao sam da Prijedor, nakon četiri, pa kasnije i osam godina, neće izgledati kao ranije i mislim da sam obećanje održao. Koliko je Prijedor napredovao i kako on sada izgleda, jasno je i njegovim građanima, posjetiocima i turistima. Kada sam došao na mjesto načelnika, nismo imali grijanja, vode, uređenih ulaza u grad i ulica, a grad je ličio na kasabu.

Uredili smo glavnu ulicu, napravili preko 200 kilometara asfaltnih puteva u ruralnom dijelu opštine, što je više nego 40 godina unazad. Pored toga, obnovili smo društvene domove i izgradili i uredili mnoge sportske terene, što je, posebno u ruralnim naseljima, vratilo nadu mladima za ostanak u rodnom gradu. Tu su i izgrađene i uređene kulturne ustanove, kao što su Spomen-kuća porodice Stojanović i Gradska čitaonica, te veliki broj zdravstvenih objekata, jedan broj škola, dječijih igrališta. Zaista, grad nam izgleda drugačije i mnogo je ljepši za život, prihvatljiviji za strance i goste.

Kada se prisjetimo kakva je bila nepovoljna politička klima prije osam godina, zasnovana na svađama i ucjenama, a da sad imamo povoljnu bezbjednosnu, međunacionalnu i političku klimu, upravo onakvu kakva je potrebna za razvoj, dovoljno govori koliko je učinjeno da grad napreduje u svakom pogledu.

Pogled unaprijed
Prati Vas konstatacija da se ne bavite prošlošću, nego današnjicom i budućnošću.

– Bilo je pokušaja vraćanja u prošlost, ali je to prevaziđeno i glavne snage su usmjeravane ka naprijed. Ključni dokument za to su bili Strategija razvoja 2008-2013. koju je radilo preko 300 domaćih stručnjaka, ali i drugi razvojni dokumenti RS i naše opštine. Veliku ulogu odigrao je dobar odnos načelnika i administracije s jedne, Vlade RS i Skupštine opštine s druge strane. Time je stvoren povoljan ambijent za realizaciju planova i rješavanje svakodnevnih problema.

Strateški planovi
Kako, iz Vašeg ugla, gledate na opštinske strateške planove? “

– Naš je prioritet stvaranje ambijenta za privredni razvoj našeg grada, jer je ekonomija i zapošljavanje osnova našeg djelovanja. Iz tih smo razloga formirali industrijske zone, donijeli mnoga akta kojima smo smanjili rokove za izdavanje raznih dozvola, smanjili cijene za pojedine usluge, cijene zemljišta, razvili Agenciju za lokalni ekonomski razvoj “Preda” koja besplatno obavlja usluge za investitore i slično.

U toku su razgovori za izgradnju cementare, fabrike crijepa i obnova Rudnika željezne rude “LJubija”. Svaki od ovih strateških projekata se radi i to je ono što ekonomiju treba da preobrazi i učini našu opštinu nosiocem razvoja industrije i rudarstva i u Republici Srpskoj i BiH. Pokazali smo spremnost za saradnju sa svim faktorima, a naročito će do izražaja doći dobra saradnja Opštine i Vlade. Niko nema prava da svojata Vladu. Vlada je naša i ona mora učestvovati u našim razvojnim planovima.

Uz ove strateške projekte, radi se na dovođenju i drugih investitora, naročito u poljoprivredu, ali i u druge grane. Ovih dana donesena je odluka o izradi nove Strategije razvoja opštine 2013-2018. godina i ona će, najvećim dijelom, biti rađena domaćim snagama. Osnovni cilj je da, kroz strateške projekte, rješavamo naš najteži problem, a to je zapošljavanje. Iako u ovoj godini imamo pozitivne tendencije kada se tiče nezaposlenih, jer se na birou svaki mjesec broj nezaposlenih smanjuje, moramo nastaviti s takvom tendencijom jer je to ključ rješavanja svih problema u našoj opštini.

Nikad deficit
Nisu zaboravljene ni druge oblasti i grupe građana?

– U svom radu nisam zaboravio obrazovanje, zdravstvo, kulturu, sport, borce, porodice poginulih i nestalih, penzionere, nevladin sektor. Iako smo, posljednjih godina, radili u uslovima svjetske ekonomske krize, svi su na vrijeme dobijali sredstva za realizaciju planova i to smatram velikim uspjehom. Ono što je sigurno je da nikada nisam davao lažna obećanja, da se u prethodna dva mandata radilo planski i prvenstveno u interesu građana Prijedora. Sve što je urađeno su, u stvari, ispunjena obećanja na osnovu realnih mogućnosti.

Budžet ni jedne godine nije bio u deficitu. Kako to objašnjavate?

– Iako smo naslijedili budžetski deficit od preko pet miliona KM, ni jedne od prethodnih sedam godina, budžet nije bio u deficitu i sve svoje obaveze smo izvršavali na vrijeme. Ni ovog trenutka nemamo neplaćenih obaveza niti smo ih kada imali, a kreditna zaduženja koja su na nivou od 50 odsto zakonske mogućnosti, redovno i bez poteškoća servisiramo.

Infrastruktura
Mnogo je urađeno i u oblasti infrastrukture. Šta još predstoji?

– Uz strateške projekte, radiće se na dovršenju infrastrukture, tako bi, u narednom periodu, cijela opština, sada grad Prijedor, trebala biti snabdijevana vodom, svi važniji putevi asfaltirani, svi domovi rekonstruisani. Dovršiće se projekat porodične medicine sa još nekoliko ambulanti, vrlo skoro će biti realizovan projekat rekonstrukcije Hitne pomoći. Građani su i sami svjedoci početka radova na izgradnji sportske dvorane na Urijama, uskoro će početi izgradnja nadvožnjaka na Pećanima.

Sjedište regije
Grad Prijedor ste uvijek vidjeli kao sjedište regije.

– Naš dugoročni cilj je da Prijedor postane regionalni centar, jer države se u svijetu povezuju politički, a regije privredno. To mogu osporavati samo oni koji nikad nisu sarađivali sa inostranstvom. U prethodnom periodu, nastojali smo da ovdje dobijemo ispostavu Privredne komore Republike Srpske, ali neće proći dugo vremena kada će se ovdje morati formirati regionalna privredna komora i Centar javne bezbjednosti. Prijedorska regija sa opštinama Oštra Luka, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Prijedor i Krupa na Uni, druga je po veličini u RS, odmah iza Banjaluke. Zato Prijedoru, kao budućem centru regije, po svim relevantnim parametrima, pripada još niz regionalnih službi. I u svijetu se povezuju regije, tako da smo, po ugledu na to, o mi do sada imali više posjeta predstavnika razvijenih regija iz okruženja i Evrope.

Inače, godinama se zalažem za decentralizaciju RS na svim nivoima i za davanje većih ovlaštenja opština, jer imamo pojavu da se pojedine nadležnosti koje za sobom vuku i finansijske obaveze, prebacuju na opštine, a da se izvori prihoda ne povećavaju nego ostaju na istom nivou. Prema našoj zakonskoj regulativi, opština nema nikakve nadležnosti kada je u pitanju privreda i razvoj, ali se kritikuje zašto ništa ne preduzima na zapošljavanju. Međutim, kada bi se udubilo u propise, uvidjelo bi se da to nije njena nadležnost. Takve stvari treba postaviti na pravo mjesto i zato je potrebna decentralizacija gdje bi opština preuzela svoj dio obaveza i odgovornosti za svoj razvoj, a ne samo za infrastrukturu. Sada je sav razvoj skoncentrisan na nivou Republike i normalno da onda nema ravnomjernog razvoja opština, niti one mogu iskoristiti sve potencijale koje imaju.

Međunarodna zajednica
Kako, u svemu, gledate na ulogu i poziciju međunarodne zajednice?

– Prijedor danas je savremen grad sa dugoročnom vizijom razvoja, priznat od Evropske unije kao grad proevropske orijentacije. Prijedor sutra treba da ima ono što mu nedostaje i što mu je nepravedno oduzeto. Ovaj grad treba da postane regionalni centar i grad svijetle budućnosti koje nema bez čvrstog regionalnog razvoja.

Ne mogu da ne budem zadovoljan izjavama pojedinih stranih zvaničnika koji kažu da je Prijedor najprosperitetniji grad u BiH. To govore predstavnici međunarodne zajednice koji su ranije zaobilazili Prijedor i nazivali ga “crnom rupom na karti Evrope”, a koji sada ovdje rado dolaze i govore da je Prijedor najviše od svih gradova u BiH učinio na stvaranju klime za privlačenje stranih investitora.

Povoljna bezbjednosna, ekonomska i politička klima, kao i mnoga priznanja koja se odnose na prava nacionalnih manjina, dobro upravljanje ljudskim resursima i sertifikat ISO standard 9001-2008, samo potvrđuju da smo se pripremili, kao svi evropski gradovi, za buduće investitore i uopšte za saradnju kao jedna civilizovana sredina.

Smatram i da će evrointegracioni procesi Hrvatske, zbog blizine, dati nove mogućnosti investicijama u Prijedor, kao što potencijalnim ulagačima kvalitetan pokazatelj predstavljaju ocjene Evropske unije, Savjeta Evrope, GTZ-a, UNDPa, OEBS-a i mnogih drugih međunarodnih organizacija da je Prijedor u brojnim oblastima dostigao evropske standarde.

Zadovoljstvo učinjenim
Jeste li, gledano u cjelini, zadovoljni onim što je urađeno i učinjeno?

– Zadovoljan sam onim što je učinjeno, naročito kada se zna šta smo naslijedili, a šta je urađeno. Mislim da je opštinska vlast zadovoljila, prije svega, zakonske obaveze za svoje funkcionisanje, ali i da je zadovoljila i veliki broj potreba građana, jer je imala viziju razvoja grada i strategiju kako će se razvijati i ponašati i da smo to i realizovali.

Kozarski vjesnik

Comments are closed.