Intervju-Prim.dr. Azra Pašalić: Najsretnija sam kad mogu da pomognem

Primarijus doktor Azra Pašalić skoro osam godina suvereno drži poziciju prve dame prijedorskog parlamenta. Prepoznatljiva je po svojim idejama u kojima na sjednicama Skupštine opštine promoviše i ulogu žene u politici sa ciljem da se pripadnice nježnijeg pola što više uključe u donošenje važnih društvenih i političkih odluka za funkcionisanje lokalne zajednice.
Među prvim je ženama koja se snažno založila i za promociju nevladinog sektora u lokalnoj zajednici, dokazujući na taj način da gradske vlasti i nevladine organizacije mogu uspješno komunicirati, sarađivati i realizovati sve aktivnosti za dobrobit svih Prijedorčana. Ističe da se u svemu nije odrekla ni svog osnovnog zanimanja doktorice i specijaliste pedijatra.
Nakon radnog vremena provodenog u Skupštini dr Azra Pašalić odlazi u Dom zdravlja gdje liječi najmlađe Prijedorčane. Tvrdi da su zlurade primjedbe nekih koji doktore medicine nikako ne vide u političkom životu, jer smatraju da u politiku ulaze zarad vlastite afirmacije i karijerizma.
„To jednostavno nije tako, mada ne sporim ni činjenicu da neke moje kolege političku afirmaciju doživaljavaju kao ličnu promociju. Što se zarade tiče, uvjerena sam da sam kao ljekar specijalista mogla mnogo više zaraditi nego što trenutno zarađujem vršeći funciju predsjednice SO Prijedor. Međutim, ljekari koji su se angažovali u politici, bar je to bilo moje opredjeljenje, ulaskom u politiku žele da dokažu da mogu da budu uspješni i na tom polju“, tvrdi Azra Pašalić.
Kaže da je njena odluka da uđe u politiku motivisana isključivom željom da kao političar nastavi da pomaže ljudima, kao što je to činila i čini kao ljekar.
„Moja kancelarija je otvorena za sve građane. Najsretnija sam kada mogu da pomognem, a posebno mladim ljudima u pronalasku posla. Važno je saslušati ljude, a onda tražiti rješenje za njihove probleme“, ističe dr Pašalić. Ne poriče da je radno angažovana i 18 sati dnevno, jer na taj način može da ispuni sve svoje obaveze kao političarka, doktorica, ali i aktivistica u nevladinom sektoru.
„Dobrom organizacijom posla sve se može postići. Naravno, tolikim angažmanom trpi moja porodica, prvenstveno suprug Husein, koji me podržava. Socijalni je radnik i nekako uspijeva da shvati moje obaveze. Tu je i sin Emir, koji je doktor nauka u oblasti informatike. On godinama živi i radi u Americi“, kaže Azra Pašalić i dodaje da joj je želja da se Emir oženi i da dobije unuče.
Ona smatra da i pored problema koji tište BiH, država može i mora da funkcioniše.
„Mnogo toga smo proživjeli kao građani. Iza sebe imamo teška ratna iskustva, ali se svaka država mora graditi kompromisom razumijevanjem i uvažavanjem svih političkih stavova. Mislim da jedini izlaz koji nema alternativu je da se BiH približi Evroatlanskim integracijma“, pojašnjava dr Pašalić.
Ne krije da joj je najteži trentak u životu bio tak kada je zbog rata morala da napusti svoj rodni grad Prijedor.
„Ta iskustva ne bih poželjela ni najgorem neprijatelju. Iz Prijedora sam izbjela u avgustu 1992. godine. Tada se za mene srušio svijet. Ostavila sam sve i u nepoznato krenula sa dvije torbe uspomena. Bilo je jako teško napustiti grad i ljude koje ste toliko voljeli. Izbjeglištvo je posebna priča, provela sam ga u Zagrebu i u Njemačkoj potucajući se od nemila do nedraga“, pojašnjava Azra Pašalić.
Možda je iz svih tih razloga među prvima odlučila da se nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma vrati u BiH.
„Čim su se stekli prvi uslovi napustila sam Njemačku i vratila se u Sanski Most. I tu sam se osjećala kao izbjeglica. Međutim, shvatila sam da se ne smijem predavati. Tu sam formirala Odjel pedijatrije u Domu zdravlja i napokon sam mogla reći da sam uspjela. Počela sam da izgrađujem mostove između ljudima različtih nacionalnosti, a onda je došao dan da se vratim u svoj rodni Prijedor i započnem život ispočetka. Napokon sam se počela osjećati kao čovjek sa adresom u gradu u kome sam rođena“, priča dr Pašalić.
Ponosna je na svoj doprinos povratku izbjeglih u Prijedor, pa je odlučila da i kao političar pomogne građanima Prijedora. Na izbornoj listi jedne od bošnjačkih stranaka pojavila se 2004. godine i postala je odbornica, a ubrzo i predsjednica SO Prijedor.
„Priznajem da je na početku bilo nesnalaženja, jer sam smatrala da se neko mora roditi kao političar, ali polako sam stekla veliko povjerenje i poštovanje građana i odbornika. To mi je bila ogromna satisfakcija“, govori dr Azra Pašalić, kojoj uskoro ističe i drugi mandat u prijedorskom parlamentu i najavljuje da će se kandidovati ponovo.
„Cilj mi je da doprinesem da u Prijedoru postane ugodno živjeti, da niko ne bude diskriminisan, te da političke i druge funkcije mogu da obavljaju žene. One su jake i snažne. Ako se uključe u politiku, a žene to mogu jednako dobro kao što su po prirodi dobre majke, supruge i radnice, one mogu da učine čudo“, pojašnjava Azra Pašalić.

„Nisam se predala“
Da li vjerujete da su žene u društvu još marginalizovane?
– Svakako da jesu i to je jedan od razloga što sam se uključila u politiku. Pogledajte u svim segmentima života i rada žene pokušavaju da marginalizuju. Želim da i svojim primjerom dokažem da je žena ravnopravna sa muškarcima i da mora za svoj rad biti jednako vrednovana. Muškarci, međutim, ne žele da priznaju da žene mogu da budu uspješne direktorice ili funkcionerke. Takav stav moraju promijeniti, a žene moraju postati svjesne svoje moći i ne potiskivati vlastite ambicije.
Bili ste proglašeni ženom godine 2005. Kakve žene Vas inspirišu?
– Lično volim čvrste i odlučne žene, žene sa stavom. U svjetskoj politici uvažavam žene pout Hilari Klinton ili Angele Merkel. Takvih odlučnih žena ima mnogo i treba da se pokrenu i pokazažu da uspješno mogu da odlučuju.
Na šta ste najviše ponosni?
– Na svoju porodicu, supruga i sina. Na prijatelje i na sve ono što sam postigla u medicini, ali i politici. U životu sam imala brojne i bolne traume, ali se nisam predala i važno je da i u najtežim trenucima nađeš dobrotu u sebi i na taj način pomogneš i sebi i drugima.

Drugi o Azri
Vesna Jelača:
„Dr Azru Pašalić poznajem dugo, jer smo sarađivale i kao ljekari. Posljednje tri godine usko sarađujemo i u vođenju SO Prijedor. Ono što krasi Azru kao predsjednicu SO Prijedor je neiscrpna energija koju posjeduje i veoma dobre i konstruktivne ideje koje je ugradila u funkcionisanje lokalnog parlamenta.“
Tanja Milovanović:
„Dr Azra Pašalić jedna je od najzaslužnijih za otvaranje Centra u Prijedoru. Ona je izuzetan suradnik, veliki radnik, podrška i motivator. Uvijek je otvorena za komunikaciju i da sasluša i drugačija mišljenja. Sve sa namjerom da se dođe do najboljeg rješenja i kompromisa. Zato i možemo reći da je dr Pašalić jedna od prijedorskih pionira u promovisanju svih pozitivnih vrijednosti, dijaloga i dobre komunikacije.“
Tekst – Nezavisne novine
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.