Intervju sa Azrom Pašalić-Sve radimo u interesu svojih sugrađana

Skupština opštine Prijedor ispunila je u 2011. godini 95 odsto planiranih aktivnosti, što je odličan rezultat, rekla je u intervjuu za „Fokus“ Azra Pašalić, predsjednica Skupštine opštine Prijedor i dodala da je mimo planiranih tačaka u dnevni red uvršteno još niz informacija koje su razmatrane u protekloj godini.
– S radom odbornika, odborničkih klubova i političkih partija u našoj skupštini možemo biti zadovoljni, jer smo svi radili zajedno i u istom cilju, a to je da se pomogne građanima Prijedora – istakla je Pašalićeva.
FOKUS: Kakv će biti program rada Skupštine opštine Prijedor za ovu godinu?
PAŠALIĆEVA: Program rada za 2012. godini biće donesen na sjednici koja će se održati 31. januara. Prema našem poslovniku, još početkom oktobra pošaljemo svim političkim partijama, javnim ustanovama, preduzećima, školama i nevladinim organizacijama poziv da nam dostave svoje prijedloge, informišu nas o potrebama. Dobili smo nekoliko povratnih informacija. Više od 85 odsto programa rada ide iz Službe načelnika opštine Prijedor. Program rada se odnosi na sva odjeljenja Administrativne službe Opštine, urbanistička rješenja, rekonstrukciju puteva, donošenje odluka. U principu program rada zavisi od potreba ustanova i preduzeća, odnosno građana. Ono što je posebno važno jeste da će biti podsticaja u poljoprivredi, donacija, izvještaja o radu škola, javnih ustanova i preduzeća.
FOKUS: Imate li povratnu informaciju koliko se odluke i mišljenje Skupštine opštine poštuju?
PAŠALIĆEVA: Nemamo povratne informacije koliko se odluke poštuju, ali u principu o tome kasnije vode računa inspekcijske službe. Ipak, možemo reći da je stanje zadovoljavajuće i da se ispunjava sve što je od interesa za građane i opštinu Prijedor.
FOKUS: Kakva je saradnja SO Prijedor s nevladinim sektorom?
PAŠALIĆEVA: Saradnja SO Prijedor s nevladinim organizacijama je dosta dobra. Unazad nekoliko godina, potpisali smo protokol o partnerstvu s NVO. U posljednje četiri godine donijeli smo odluku po kojoj je formirana komisija za dodjelu budžetskih sredstava za nevladine organizacije, koje se jave na konkurs. Članovi komisije su iz Administrativne službe i NVO. Krajem prošle godine smo donijeli odluku koje oblasti iz NVO će biti zastupljene u ovoj godini. Nevladine organizacije se javljaju na konkurse za sredstva, koji se raspisuju iz socijalnih oblasti, zapošljavanja, traženja nestalih, njege trećeg lica i drugo. U Prijedoru imamo dobre i jake nevladine organizacije, a njihovi projekti za izgradnju civilnog društva se ne preklapaju previše. Među aktivnijim organizacijama su DON, organizacija koja se bavi zaštitom potrošača, zatim imamo organizacije koje organizuju kurseve šivanja, tradicionalnog veza, očuvanja tradicije i mnoge druge.
FOKUS: Pored toga što je budžet opštine Prijedor razvojni do sada ste za socijalne kategorije izdvajali mnogo sredstava. Da li će tako biti i u ovoj godini?
PAŠALIĆEVA: U svim ovim krizama borili smo se da nikada ne smanjujemo socijalna davanja. Ustanove kao što su Crveni krst i Centar za socijalni rad nikada nisu dobili manje sredstava od potrebnih. Imamo vrlo dobre projekte za pomoć romskoj populaciji i ostalim nacionalnim manjinama kao što su Slovenci, Ukrajinci kojima smo plaćali i put za Ukrajinu, zatim tu je „Češka beseda“ kojoj takođe pomažemo. Izdvajamo novac i za stipendije i tako ćemo nastaviti i u ovoj godini. To su važne stavke koje se ne smiju smanjivati.
FOKUS: Prijedor je specifična sredina u kojoj je mnogo povratnika i izbjeglih. Kakav je suživot u ovoj opštini?
PAŠALIĆEVA: Možemo se pohvaliti da smo opština s najvišim procentom povratka u BiH. Imamo 23.000 povratnika, 17.000 izbjeglica srpske nacionalnosti, tri hiljade izbjeglica iz Republike Hrvatske i domicilno stanovništvo. U početku nije bilo kao danas, ali načelnik Marko Pavić, zajedno s prethodnim predsjednicima SO, rekao je da smo svi Prijedorčani, da se nećemo dijeliti i da moramo zajedno graditi bolju budućnost bez obzira ko je odakle. Nemamo nikakvih međunacionalnih trvenja, svi slično živimo, jedini je problem zapošljavanje, odnosno svi smo jednako nezaposleni. Diskriminacije po nacionalnoj osnovi nema. Ja sam povratnik i ako sam nekada drugačije mislila, više ne mislim. Meni je drago da sam se vratila u Prijedor i ponosna sam na one ljude koji su izabrali Prijedor da u njemu žive bez obzira odakle su došli.
FOKUS: Prijedor je odnedavno dobio video-kontrolu ulica i raskrsnica. Koliko to može doprinijeti povećanju bezbjednosti u ovoj opštini?
PAŠALIĆEVA: Prijedor je opština koja je prva u BiH imala Forum za bezbjednost građana. U tom forumu su predstavnici svih institucija, policije, građana, NVO, vjerskih zajednica i tako dalje. Oni brinu za bezbjednost građana. Forum je kod UNDP-a aplicirao s projektom za pokrivanje važnih mjesta u gradu kamerama. U posljednjih mjesec dana kamere su puštene u funkciju, a u policiji je glavni server za posmatranje. Takođe s UNDP-om radimo na zajedničkom projektu za zabrinjavanje pasa lutalica.
FOKUS: Zar Prijedor već nema azil za pse?
PAŠALIĆEVA: Ovo je riječ o nečem drugom, što je Fond za bezbjednost građana obezbijedio preko UNDP-a. Naime, u posljednje dvije godine imamo azil za pse za koji ne mogu reći da je 100 odsto dobar. Azil je pri komunalnom preduzeću, i o njemu brine jedan radnik. Nabavljeno je i prikladno vozilo za prevoz pasa lutalica do azila. Sada je u planu da se napravi bolji, savremeniji azil za pse, koji će biti na mnogo višem i savremenijem nivou.
Saradnja s Opštinom
FOKUS: Kakva je saradnja s Opštinom i načelnikom Markom Pavićem?
PAŠALIĆEVA: Naši odbornici sarađuju sa svim strukturama na terenu i prikupljaju mišljenja ljudi koji su ih izabrali. Saradnja SO i načelnika, odnosno izvršne vlasti je zadovoljavajuća i na dobrom nivou. Otkad sam ja na ovoj poziciji nema nikakvih problema. Ranije se dešavalo da se nije mogao usvojiti ni dnevni red sjednice Skupštine. Sada je sve na dobrom nivou i radimo na zajedničkom interesu, svako u domenu svojih ingerencija. Takođe, odnosi između načelnika Pavića i mene su dobri. Oboje volimo Prijedor i radimo u njegovom interesu i interesu svih naših građana. Iako imamo i poziciju i opoziciju u Skupštini, svaka odluka se donosi dvotrećinski.
Tekst – Fokus
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.