Investicijama zaustaviti odlazak mladih iz Prijedora

U Prijedoru će u narednom periodu biti realizovano osam ili devet investicionih programa i u toku su pregovori sa još tri ili četiri investitora koji bi mogli doći i pokrenuti poslovanje u ovom gradu.

Rekao je to juče gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković otvarajući konferenciju o međuopštinskoj saradnji na privlačenju investicija koja je okupila oko stotinu učesnika iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije.

– Očekujemo značajan razvojni ciklus putem zapošljavanja, a svima je važno da smanjimo odlazak mladih, pošast koja je zahvatila regiju, a čiji je uzrok nepostojanje dovoljno kvalitetnih radnih mjesta – rekao je Đaković.

Konferenciju organizuje Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD kao završnicu projekta “Međuopštinska saradnja Prijedora, Kozarske Dubice i Gradiške na razvoju instrumenata lokalnog ekonomskog razvoja – MOS-LER” koji je dio zajedničkog programa Evropske unije i vlade Njemačke “EU ProLocal”.

Učesnici konferencije tokom diskusija su ukazali da je ovaj program EU identifikovao dva problema u BiH – nedostatak saradnje između lokalnih zajednica i nedostatak saradnje javnog i privatnog sektora.

Autor: S.T. – Glas Srpske

Comments are closed.