Inženjer sa dušom pisca

Rijetki su inženjeri kao što je Slaviša Obradović koji mogu da se pohvale darom za pisanje, ovjerenim uglednim priznanjem.
Ovaj građevinarski stručnjak iz Prijedora dobitnik je književne nagrade “Milutin Uskoković” za najbolju neobjavljenu savremenu pripovijetku na srpskom jeziku, pisanu u 2011. godini.
Obradoviću je nagrada za pripovijetku “Završni argumenti” dodijeljena u čitaonici Narodne biblioteke u Užicu. Pisanjem se, kaže, bavio u studentskim danima, onoliko koliko su to uslovi studentskog života u Beogradu dozvoljavali, kada je počeo i češće da se pojavljuje na konkursima za kratku formu priče.
– Ispostavilo se da sam bio relativno uspješan i nekoliko godina zaredom su moje priče objavljivane u knjigama najboljih ostvarenja. To mi je imponovalo jer su to bili prilično obimni konkursi, na koje je stizalo po nekoliko hiljada priča – priča Obradović.
Dodaje da mu je to bilo značajno jer je žiri koji je ocjenjivao te priče bio veoma ugledan.
– U žiriju su bili David Albahari, dobitnik dvije NIN-ove nagrade, kao i ugledni književni kritičari Vaso Pavković, Mihajlo Pantić… To mi je bila potvrda da moje pisanje vrijedi i na tome se uglavnom završavalo – priča Obradović.
Ovaj građevinski inženjer prije dvije godine osjetio je potrebu da kroz pisanje i bijegom u književnost ponovo oživi skriveni talenat. I tada ide korak dalje i ponovo se prijavljuje na konkurs, ovaj put u izdanju šamačke “Prosvjete”. Izazov mu je bio žiri sa novim predsjednikom Matice Srpske Ivanom Negrišorcem na čelu. Tu je, kaže, dobio drugu nagradu, što mu je bio znak da i u ovim godina može da se bavi književnošću.
– Da sam dobio nagradu javila mi je supruga dok sam bio na putu. Prvo me je pitala da li sam na građevini, negdje na visini. Plašila se da će me radosna vijest obradovati pa je više voljela da se radujem na zemlji, nego na nekoj visini – kaže Slaviša.
Dodaje da mu je supruga iste struke i zahvalan čitalac. Uvjerila se, kaže on, da ima u kući pisca tek kad su počele da stižu književne nagrade.
– Ja pišem, upravo kako je Kiš davno rekao, “sporo i s naporom”, onoliko koliko mi posao i slobodno vrijeme dozvoljavaju, ali nagrade su značajan podsticaj, tako da pišem i dalje. U Užicu je u konkurenciji bilo oko 80 priča, ali ako se ima u vidu da je to konkurs sa tradicijom dugom 19 godina, smatram da je to vrhunac moj književnog rada. Nagrada “Milutin Uskoković” jedna je od najznačajnijih u regionu u ovoj književnoj formi kratke priče i pripovijetke i veliki podstrek za dalji rad – istakao je Obradović.
Pripovijetka “Završni argumenti” prati posljednje sate čovjeka koji je u poznoj životnoj dobi suočen sa neizlječivom bolešću.
Učesnici
Na konkursu za književnu nagradu “Milutin Uskoković” učestvovala su 54 autora sa 87 priča i tri pjesme iz Srbije, Republike Srpske, FBiH, Crne Gore, Hrvatske i Njemačke. Još sedmorica učesnika konkursa nagrađeni su štampanjem priča u novogodišnjem broju časopisa za kulturu i umjetnost “Međaj” koji izlazi u Užicu.
Glas Srpske

Comments are closed.