Ireni Bosnić Nagrada za portret podsticaj za dalji rad

Među tri najbolja od ukupno 80 autora portreta, koje je Ministarstvo prosvjete i kulture RS nagradilo prigodnim poklonima i diplomama, našla se i Prijedorčanka Irena Bosnić, učenica prvog razreda Gimnazije „Sveti Sava“.
Ova talentovana djevojka, koja crta od malena, do sada nije nagrađivana, iako je učestvovala na raznim konkursima i takmičenjima, tako da je presrećna zbog nagrade koju je dobila od Ministarstva.
– Počela sam da crtam kao mala. Niko mi ništa nije pokazivao već sam sama istraživala predmete i lica oko sebe i crtala – priča Irena i dodaje da je nagrađena za portret druga iz razreda, koji je nacrtala tehnikom ugljen.
Kompletan rad uradila je na školskom času. Crtež je odmah zapazio profesor i nikakvih popravki na njemu nije bilo.
– Ponosna sam na nagradu, ali i činjenicu da se uz moje ime ovih dana pominje i ime moje škole. To je pozitivno iskustvo za dalji rad. Možda je ovo bio pravi trenutak da dobijem neku nagradu, jer sam u godinama kada se bira životno opredjeljenje i možda mi ovo priznanje pokaže dalji životni put – dodaje Irena.
Profesor likovne kulture u Gimnaziji „Sveti Sava“ Miroslav Drljača kaže da je Irenin rad uz još 50 radova učenika ove škole predao na konkurs Izložbenog prostora „Koraci“ u Ministarstvu prosvjete i kulture.
– Uspjeh naše učenice je veliki, jer čas likovne kulture imamo samo jednom sedmično, a budući da se većinom radi teorija, bilo je veoma teško uklopiti u program i praktični rad učenika – kaže Drljača.
On je potvrdio i da je ideja konkursa bila dobra, jer je cilj ovakvih izložbi afirmisanje kreativnog rada i umjetničkog stvaralaštva učenika.
– Činjenica je da je na konkurs pristiglo oko 1.000 radova iz stotinu škola iz cijele Srpske. Da je rad naše učenice bio među tri najbolja, samo potvrđuje ono što već svi znaju, a to je da Prijedor iz generacije u generaciju ima talentovane slikare i mlade nade – rekao je Drljača.
Poezija
Irena Bosnić kaže da voli da čita i piše poeziju, ali da se već uveliko pronašla među slikarskim bojama i platnima, te da vjeruje da nagrada Ministarstva prosvjete i kulture RS neće biti i posljednja.
Glas Srpske

Comments are closed.