Ispit polaže vlasnik znanja a ne vlasnik knjige-Univerzitetski profesori „preporučuju“ prijedorskim studentima kupovinu svojih knjiga

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da je nedopustivo dovoditi u direktnu vezu polaganje ispita sa kupovinom knjige.

„Ne polaže se ispit tako što ste vlasnik knjige nego tako što ste vlasnik znanja i uvijek ću stajati na tom stanovištu“, rekao je Kasipović Srni reagujući na pojavu da pojedini univerzitetski profesori zahtjevaju od studenata da kupuju knjige čiji su autori ti profesori.

On je naveo da vrlo često nailazi na negodovanja studenata koji se žale da ih profesori praktično uslovljavaju na način da bez kupljene njihove knjige ne mogu ni pristupiti ispitu, a da poneki primjeri govore da se gotovo smatra položenim ispit za onog studenta koji ima autorski primjerak knjige.

„Mislim da to nije dobro. Mislim da je veoma važno da se olakša studij studentima, da se mora razumjeti ekonomski trenutak u kojem žive ljudi u Republici Srpskoj i da, na kraju krajeva, postoji obavezna literatura“, ocijenio je Kasipović.

Prema njegovim riječima, veoma je važno da se fakulteti organizuju na način da otkupe određen broj knjiga, pa i od svojih profesora, i smjeste ih u svoje biblioteke kako bi ih studenti mogli pozajmiti, a gdje mora postojati i preciznost u rokovima za polaganje ispita kako bi studneti mogli da na vrijeme pozajme knjigu i pripreme ispit.

„Ne mogu zagovariti kopiranje knjiga jer je riječ o autorstvu i autorskim pravima koja se moraju poštovati, ali zašto bi studentu bilo onemogućeno da pozajmi knjigu iz biblioteke ili od kolege iz ranijih generacija ili od kolega iz svoje generacije koji su već položili taj ispit?“, pitao je Kasipović.

On je istakao da student na ispit treba donijeti znanje, a ne nov primjerak knjige jer to nije nikakva garancija znanja.

„Jako respektujem autore univerzitetskih udžbenika, ali ne mislim da je pristojno i da je u redu da se nekog ucjenjuje da mora imati nov-novcat primjerak knjige“, dodao je Kasipović.

On je podsjetio da ovo ministarstvo vodi akciju „Pokloni knjigu – pomozi drugu“ da bi zaštitilo standard roditelja školaraca i da ta akcija ne ugrožava autore.

Studenti jedne visokoškolske ustanove u Prijedoru, čija su imena poznata redakciji Srne, tvrde da ima profesora koji studentima preporučuju kupovinu knjiga od po 45 ili 55 KM koje ne spadaju u obaveznu literaturu, koji pri tom teme za seminarski ne zadaju po naslovima tematskih jedinica nego po poglavljima iz tih knjiga koje im nude.

„Jedan profesor (ime poznato redakciji Srne) rekao je da ko uradi seminar i popuni zabilješke u njegovoj knjizi na ispit samo treba da se pojavi i zagarantovana mu je šestica, a ko bude koristio tu njegovu knjigu, a kasnije se odluči za master studije, biće mu priznat ovaj predmet ako ga je `polagao` po njegovoj knjzi“, rekao je jedan od studenata.

Studentima te visokoobrazovne ustanove prilikom upisa obezbijeđen je komplet udžbenika koji ulazi u godišnju cijenu školarine, a u toj obaveznoj literaturi nisu knjige koje profesori nakndadno traže da se kupe. Ustanova raspolaže i bibliotekom sa više od 3.000 naslova i elektronskom bazom u kojoj se nalazi stručna literatura i periodika.

„Ima studenata koji su odmah na času knjige kupili i, treba li uopšte reći, da za njih nisu dobili fiskalni račun. Ako se ispit rješava kupovinom knjige, je li nam se šalje poruka da odmah damo novac i da više ni ne dolazimo do kraja semestra, jer prolaz je zagarantovan?“, pitaju studenti.

Prilikom nedavne posjete ministra Kasipovića gradu Prijedoru, gradonačelnik Marko Pavić rekao je novinarima da je sa ministrom, između ostalog, razgovarao i „o nekim ovdašnjim privatnim fakultetima, dozvolama za rad i slično“, kada je zaključeno „da komisije treba da odrade svoj dio posla i da se poštuje zakon“.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.