Ispružena ruka unosan biznis: Luksuznim mercedesom dolazi u prosjačenje

Tokom ove godine policija iz Prijedora registrirala je čak 56 slučajeva prosjačenja. Posljednji je evidentiran prije dva dana na parkingu tržnog centra „Bingo“ u Prijedoru, gdje je u prosjačenju zatečena izvjesna Rahima Hrustić (24) iz Doboja.
Ona je u Prijedor, prema saznanjima policije, došla autobusom, ali neki kojima je ispružena ruka odavno postala biznis na ovaj „posao“ dolaze čak i „mercedesom“. Zabilježeno je da jedna starija gospođa, mještanka Matuzića kod Doboja nije mogla registrirati skupi „mercedes“ dok nije platila prekršajnu kaznu za prosjačenje.
U policiji saznajemo da je riječ o povratnici koja se, maltene, cijeli život bavi ovim poslom, kao i njena sugrađanka koja u Prijedor dolazi uglavnom u uočljivom crvenom kombiju. Upućeni u ovaj slučaj Prijedorčanima preporučuju da ne nasjedaju na njihov izgled i priču, jer imaju para toliko da bi neke od onih koji im daju novac mogli „kupiti“.
– Uredno plaćaju i svoje kazne koje se kreću od 200 do 1.200 maraka, što znači da nije riječ o siromašnim ljudima. U četiri slučaju imali smo i organizirano prosjačenje. Riječ je uglavnom o kompletnim porodicama, tako da je tu teško dokazati krivično djelo – kazao nam je jučer Goran Lazić, zamjenik komandira u Prvoj policijskoj stanici u Prijedoru i dodao da prosjaci u ovaj grad dolaze uglavnom sa strane. Najviše iz Matuzića kod Doboja, Zenice, Visokog, Travnika i Bijeljine.

Uglavnom romskog porijekla
Na suzbijanju prosjačenja policija u Prijedoru dobro sarađuje s Centrom za socijalni rad.
Milena Miodragović, sociolog u ovom centru, kaže da se u njihovoj evidenciji nalazi 18 punoljetnih i 41 maloljetna osoba koje se bave prosjačenjem.
– Djeca su uzrasta od 6 do 16 godina i uglavnom su romskog porijekla – kazala je Miodragović i dodala da utočište djeci uhvaćenoj u prosjačenju pruža i prihvatna stanica Centra u kojoj borave do rješavanja statusa.
Dnevni avaz

Comments are closed.