Iste preporuke kao prije 90 godina

Da se istorija ponavlja i da je dobro što postoje ustanove koje čuvaju vrijednu istorijsku građu kako bi o tome posvjedočile, potvrdio je i dokument iz daleke 1918. godine o španskoj groznici, čiji su simptomi veoma slični novom gripu.

Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac i kustos istoričar Vedrana Adamović pronašli su među arhivskom građom dokument koji datira od 13. novembra 1918. godine. Bili su iznenađeni kada su u dokumentu pročitali uputstva za učenike Narodne osnovne škole, koja je tada bila smještena u zgradi Muzeja, kako da se zaštite od španske groznice.

– To je bilo vrijeme na kraju Prvog svjetskog rata, kada je virus španske groznice poharao na ovom području. Tada su stradale i čitave porodice – rekao je Radivojac.

On je dodao da dokument, osim što ima veliku istorijsku vrijednost, sadrži savjete koji veoma podsjećaju na preporuke kako se zaštiti od aktuelnog virusa H1N1, koji prijeti da dobije razmjere pandemije.

– Svaka osoba mora provesti najveću čistoću, a posebno se trebaju prati ruke i usta ispirati. Lokali u kojima se mnogo svijeta skuplja ne smiju se posjećivati, a putovanja sa željeznicom po mogućnosti trebaju izostati. Najveća čistoća se treba sprovoditi u kućama, avlijama, zahodima, isto tako u školama i uredskim prostorijama uz često provjetravanje. Nužno je da se oboljeli izoluju i da ih niko od zdrave čeljadi ne posjećuje, osim onih koji ih liječe – stoji, između ostalog, u ovom dokumentu, koji je potpisao tadašnji kotarski predstavnik čiji je potpis izbrisalo vrijeme, a koji je dostavljen Učiteljskom zboru.

Radivojac je pokazao i nekoliko pratećih dokumenata koji su upućivali na to kako djeci i ostalim stanovnicima treba više puta ponavljati mjere koje moraju preduzeti da se zaštite od tadašnjeg smrtonosnog virusa.

– Bolest počinje sa groznicom, onda dolazi vrućina, a istovremeno bolesnika boli glava, ruke, noge i prsa, i uz to ima veliki kašalj. Bolest traje samo nekoliko dana i od velike je važnosti narod podučavati da se tokom bolesti može pojaviti upala pluća koja se smrtno završava – pročitao je Radivojac jedan od dokumenata.

On pretpostavlja da je to dokument koji je vjerovatno više puta čitan djeci, ali i odraslima na javnim mjestima.

Ishrana

– Tokom bolesti se smije uzimati samo tekuća hrana, mlijeko, kafa i čaj sa rumom ili rakija, čorba i meka jaja, a ako je hladno, treba se u bolesnikovoj sobi ložiti – piše u dokumentu od 6. oktobra daleke 1918. godine.

Glas Srpske

Comments are closed.