Istorijski čas posvećen doktoru Mladenu Stojanoviću

Povodom 115. godišnjice rođenja i 69. godišnjice pogibije narodnog heroja dr. Mladena Stojanovića danas je održan istorijski čas i položeni vijenci ispred spomenika legendarnog partizanskog komandanta. Vijence su položile delegacije SUBNOR-a, ustanova i sportskih društava koje nose ime dr. Mladena Stojanovića, Boračke organizacije, opštine Prijedor i susjednih potkozarskih opština.
-Mladen je bio čovjek za primjer, revolucionar od najranije mladosti pa do kraja života, najpopularnija ličnost ustanka na Kozari, Krajini i mnogo šire i jedan od najhrabrijih boraca i rukovodilaca Narodnooslobodilačke borbe. Zato je njegov lik ostao da živi u sjećanju zajedno sa slavom herojske Kozare, rekao je prisutnima predsjednik opštinske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić.
On je dodao da je pred sadašnjim i budućim generacijama zadatak da čuvaju i njeguju tekovine narodnooslobodilačkih ratova potaknute tim neizmjernim herojstvom.
Zamjenik načelnika opštine Prijedor Milenko Đaković je obraćajući se prisutnima podsjetio da je Mladen Stojanović u vrijeme pogibije, aprila 1942. godine, bio komandant Drugog kozarskog narodnooslobodilačkog odreda i načelnik Operativnog štaba za Krajinu.
-Mladen je i prije pogibije postao legenda, jer su ga krasili humanizam, revolucionarni duh, odmjerenost i poštenje, rekao je Đaković.
On je dodao i da je veliki Mladenov doprinos razvoju zdravstva, sporta i kulture u predratnom Prijedoru. Spomen na ovog legendarnog junaka Kozare održava se svake godine ispred bronzanog spomenika dr. Mladena Stojanovića, koji je djelo njegovog brata, vajara Sretena Stojanovića.
Glas Srpske

Comments are closed.