IZ ARHIVA-Članovi Aero-kluba Prijedor rekonstruisali avion u Međuvođu

Poštovani posjetioci internet portala GradPrijedor.com, u želji da novim čitateljima predstavimo i dio arhive vijesti objavljenih na našoj stranici, s vremena na vrijeme ćemo ponovo objaviti neke od interesantnih članaka. Danas smo za Vas odabrali vijest o članovima Aero-kluba Prijedor koji su rekonstruisali avion u Međuvođu. Ova vijest je na našem sajtu objavljena 05.10.2011. godine.

U Međuvođu, opština Kozarska Dubica, završena je rekonstrukcija školskog aviona koji je 1985. godine postavljen nedaleko od lokacije prvog partizanskog aerodroma. Rekonstrukciju aviona u potpunosti je finansirala opština Kozarska Dubica, koja je iz svog budžeta izdvojila 10.000 KM.

Inače, avion je postavljen u Međuvođu, nedaleko od Milića Gaja gdje je u ljeto 1941. godine podignut ustanak naroda BiH protiv fašističke okupacije. Na tom mjestu su se 22. maja 1942. godine prizemljili narodni heroji NOB-a Rudi Čajavec i Franjo Kluz. Tokom prethodnih desetak godina, avion je u potpunosti devastiran, mnogi njegovi dijelovi završili su kao sekundarne sirovine te je na kraju ostao samo kostur letjelice.

Nakon provedene tenderske procedure opština Kozarska Dubica je rekonstrukciju povjerila Aero-klubu Prijedor i preduzeću Auto-žuti Prijedor. Kako nam je rekao Milan Marković iz Aero-kluba Prijedor, rekonstrukcija aviona koji je propadao zadnjih 20-ak godina bila je zahtjevan i nimalo lagan posao.

„Gotovo sve dijelove smo morali restaurirati, kako bi avion dobio izgled koji odgovara letjelicama iz Drugog svjetskog rata“, rekao je Marković i dodao da su sve kolege iz Aero-kluba Prijedor koje su učestvovale u ovom poslu sa zadovoljstvom izveli radove na ovoj rekonstrukciji.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz je najavio da će u narednom periodu tražiti finansijsku pomoć od strane Vlade RS kako bi postavili dodatna obilježja i uredili okolni prostor te spriječili ponovno devastiranje aviona.
Tekst – GradPrijedor.com
Foto – Milan Marković

Comments are closed.