IZ ARHIVA- Djevojke varale penzionere

Poštovani posjetioci internet portala GradPrijedor.com, u želji da novim čitateljima predstavimo i dio arhive vijesti objavljenih na našoj stranici, s vremena na vrijeme ćemo ponovo objaviti neke od interesantnih članaka. Danas smo za Vas odabrali vijest o tome kako su dvije djevojke varale prijedorske penzionere obećanjem o besplatnim masažerima. Ova vijest je na našem sajtu objavljena 24.09.2009. godine a preuzeli smo je iz Nezavisnih novina

Nekoliko prijedorskih penzionera, uglavnom bolesnih i nepokretnih, postalo je žrtvama prevare dvije djevojke koje su im zakucale na vrata tvrdeći da su predstavnice Ministarstva i uspjele im prodati navodno besplatne medicinske masažere, ali uz uplatu troškova PDV-a od 500 KM.
Te žene su govorile da aparate, koji pomažu u mnogim oboljenjima, nepokretnima i bolesnim građanima poklanja Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, ali uz obavezno plaćanje troškova za PDV, koje penzioneri odmah moraju da izmire.
Međutim, kada je već bilo kasno, bolesni Prijedorčani su shvatili da su prevareni i da takvi aparati u radnjama koštaju oko 100 KM.
Jedna od prevarenih je i penzionerka Antonija Perhoč (79) koja je od dvije djevojke kupila aparat za masažu stopala jer je slabo pokretna i ima problema s otečenim zglobovima, a i srčani je bolesnik.
„Djevojke su bile komunikativne, obučene kao poslovne žene, nijednog trenutka nisam posumnjala da je riječ o prevari. Jedna od njih bila je nižeg rasta, punija i uredno počešljane svijetlosmeđe kose. Tvrdila je da ona ima potpisane ugovore s prijedorskim Domom zdravlja i da ću aparat za masažu stopala dobiti besplatno, mada na tržištu košta 1.000 evra. Uslov je da odmah platim PDV od 500 KM“, priča Perhočeva.
Djevojka joj je još rekla da će stručnjaci koji daju te aparate doći za petnaestak dana da je obiđu i provjere da li je terapija bila uspješna. Perhočeva tvrdi da su djevojke bile toliko uvjerljive da ih nije čak ni pitala kako se zovu. Vjerujući u ozdravljenje, ova Prijedorčanka čija penzija iznosi samo 300 KM dala je djevojkama 500 KM, a od njih dobila masažer.
„Unuk koji me je obišao rekao mi je da su me djevojke prevarile i još mi dale račun bez pečata, te da takav masažer za stopala u trgovini gdje on radi sa deklaracijom košta samo 136 KM“, govori očajno Perhočeva.
On smatra da su djevojke tačno znale kome treba da pokucaju na vrata, znale su imena bolesnih, kao i onih koji već godinama koriste određene terapije.
Među prevarenima su i bolesni supružnici Elizabeta i Milan Ćupurdija iz Prijedora, takođe penzioneri.
„Milan je potpuno nepokretan i prikovan za invalidska kolica. Kada nam je na vrata zakucala mlađa žena plave kose i rekla da je predstavnica Ministarstva zdravlja, nismo ni posumnjali da nas je došla prevariti. Ponudila nam je aparat za masažu kičmenog stuba i tvrdila da taj aparat oboljelim penzionerima Ministarstvo daje besplatno, ali da troškove PDV-a treba da platimo 250 evra“, priča Elizabeta.
Milan je povjerovao da će mu taj masažer pomoći da se bar nakratko pridigne iz kreveta.
„Rekao mi je da odem i da od prijatelja pozajmim 200 evra, što sam i učinila. Kada sam se vratila s novcem, djevojka mi je dala račun i rekla da će nas uskoro posjetiti fizioterapeuti iz prijedorskog Doma zdravlja kako bi nas obučili kako da rukujemo tim masažerom“, govori Elizabeta.
Ona kaže da im je djevojka obećala i banjsko liječenje u Laktašima, koje bi za pun pansion od 15 dana koštalo 499 KM, a do tamo bi ih odvezli kolima Hitne pomoći. Elizabeta navodi da zbog sramote što su tako lako prevareni cijeli slučaj nije prijavila policiji.
„Kada je bolestan, čovjek u sve vjeruje, a posebno kada je u pitanju nada u ozdravljenje“, kaže bračni par Ćupurdija.
Nataša Aleksić, službenik za odnose s javnošću Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, ističe da nisu angažovali nikakve predstavnike koji bi penzionerima dijelili navodno besplatne aparate za masažu.
„Očigledno, u pitanju je prevara penzionera koju treba prijaviti policiji. Mi nemamo nikakve ugovore za podjelu besplatnih maser-aparata, a ni za navodno liječenje u banjama i lječilištima u RS“, naglašava Aleksićeva.
Mladen Miodragović, direktor prijedorskog Doma zdravlja, takođe ističe da ova zdravstvena ustanova nema potpisanih ugovora niti aranžmana s agencijama ili pojedincima koji nude medicinske aparate.
„Ako neko na taj način govori ljudima da ima potpisane ugovore sa Domom zdravlja, nanosi veliku štetu našoj ustanovi. Molim sve naše pacijente i penzionere da ne nasjedaju na takve provokacije i da se ubuduće obrate policiji“, kaže Miodragović.
U prijedorskoj policiji navode da u posljednjih mjesec dana nisu imali prijava o prevarama. Apeluju na građane da slične slučajeve odmah prijave.
Nezavisne novine

Comments are closed.