IZ ARHIVA- Hoće li župa Šurkovac postati još jedno bh. čudo

Poštovani posjetioci internet portala GradPrijedor.com, u želji da novim čitateljima predstavimo i dio arhive vijesti objavljenih na našoj stranici, s vremena na vrijeme ćemo ponovo objaviti neke od interesantnih članaka. Danas smo za Vas odabrali članak o župi Šurkovac. Ova vijest je na našem sajtu objavljena 23.04.2010. godine a preuzeli smo je iz Dnevnog avaza.
Od dolaska fra. Ive Pavića u Šurkovac kod Prijedora, u maloj župi koja se nekad zvala i Mali Vatikan, bude na stotine vjernika. Po ozdravljenje dolaze iz brojnih bh. gradova, no najviše iz Hrvatske, iz Zagreba, Splita, Zadra, Šibenika, …nerijetko i iz Srbije, Slovenije, Crne Gore, pa čak i nekih dalekih evropskih destinacija. Svi s jednim ciljem, da u misama ozdravljenja, koje proteklih desetak mjeseci u Šurkovcu, u kapeli pored crkve u izgradnji, propovijeda fra Pavić, nađu duševni mir ali i zdravlje.
Tako je bilo i proteklog vikenda, kada je u Šurkovac došlo nekoliko autobusa čiji su putnici potresno svjedočali o tom kako im se nakon nekoliko dolazaka u Šurkovac zdravlje vratilo.
Neobične priče redale su se jedna za drugom. Od ispovijesti starije žene koja nakon nekoliko fra. Ivinih molitvi u Šurkovac dolazi bez štaka, mještanke obližnjih Cikota kojoj se s leđa „povukao“ tumor veličine fudbalske lopte, ispovijesti Zagrepčanke koja konačno nakon 15 godina braka može staviti vjenčani prsten na ruku, jer joj prsti više ne otiču…
Fra. Ivo Pavić, koji je inače u Rimu magistrirao ono čime se danas i bavi, „molitvu do zdravlja“, skromno kaže da tu nema ama baš nikavih čuda. Tajna je u vjerovanju i u molitvi, a sve nakon tog, tvrdi, dolazi samo od sebe.
– Ja nemam nikakve čudotvorne moći. Radim samo ono što je oduvijek bilo u crkvi, koristim dar ozdravljenja koji je Bog dao meni kao svećeniku – kaže fra Ivo.
Otkako se Šurkovac pročuo, većom brzinom gradi se i crkva Presveto Srce Isusovo, koja je u ratu minirana i do temelja sravnjena, a već narednog mjeseca dobiće i krov. Fra. Ivo kaže da crkvu „nisu izgradili političari koji za nju ni pare nisu dali, već hodočasnici svojim donacijama“.
Kafana „Mir“
Šurkovac, koji ima mogućnost i da preraste u novo Međugorje, u posljednjih nekoliko mjeseci osim prodavača suvenira, dobio je i prvi ugostiteljski objekat, kafanu „Mir“, koju drži izvjesni Mostarac. U planu je i izgradnja pansiona.
Fudbaleri donatori
U velike donatore za izgradnju crkve ubrajaju se i fudbalske zvijezde, poput Daria Šimića, bivšeg hrvatskog reprezentativca, a sada igrača francuskog „Monaca“, koji je donirao 25.000 KM. Sličnu sumu dao je i Stipe Pletikosa, golman moskovskog „Spartaka“.
Dnevni avaz

Comments are closed.